Extreem weer grootste risico voor wereldeconomie

Extreem weer is de meest waarschijnlijke bedreiging voor de wereldeconomie en de tweede grootste bedreiging wat impact betreft. Dat blijkt uit een grootschalige analyse van het Wereld Economisch Forum in aanloop naar de jaarlijkse bijeenkomst in Davos.

  • Raúl villalón CC BY-NC-ND 2.0 Raúl villalón CC BY-NC-ND 2.0

Voor het Global Risk Report vraagt het Wereld Economisch Forum (WEF) jaarlijks 750 experten over de hele wereld welke trends ze als grootste bedreiging zien in het volgende decennium. In de editie 2017 domineert de klimaatverandering opnieuw de risico’s.

De experten zien extreem weer als meest waarschijnlijke bedreiging, gevolgd door grootschalige migratie en natuurrampen. Terroristische aanslagen en datafraude komen pas op de vierde en vijfde plaats.

Erger dan terrorisme

Eextreem weer is meest waarschijnlijke bedreiging. Terroristische aanslagen en datafraude komen pas op de vierde en vijfde plaats.

Gevraagd naar de mogelijke impact van de verschillende bedreigingen, volgt extreem weer op massavernietigingswapens.

Op de derde plaats komen watertekorten, en op de vierde plaats natuurrampen.

‘Er is dringend nood aan actie van de politieke leiders om samen op zoek te gaan naar manieren om politieke en ideologische verschillen te overstijgen en samen te werken om deze uitdagingen het hoofd te bieden’, zegt Margareta Drzeniek-Hanouz van het WEF.

Hoe dat moet gebeuren, is onderwerp van de gesprekken op de jaarlijkse bijeenkomst van het forum in het Zwitserse Davos, van 17 tot 20 januari.

2016 politiek dramatisch, zoals verwacht

Hoewel 2016 als een dramatisch politiek jaar herinnerd zal worden, hadden eerdere edities van het Global Risks-rapport gewaarschuwd voor sommige bedreigingen voor de stabiliteit.

In 2013, lang voor er sprake was van fake news, waarschuwde het rapport voor de ‘snelle verspreiding van misinformatie.’

In 2006 al waarschuwde het rapport dat de verminderde privacy de sociale cohesie schaadt, en in 2013, lang voor er sprake was van fake news, waarschuwde het rapport voor de ‘snelle verspreiding van misinformatie.’

‘We leven in disruptieve tijden, waarin de technologische vooruitgang ook grote uitdagingen met zich meebrengt’, zegt Cecilia Reyes van de Zurich Insurance Group, die meewerkte aan het rapport.

‘Zonder een goede controle door de overheid en omscholing van arbeiders zal de technologie sneller banen wegnemen dan ze er kan creëren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.