Fietsers zijn gelukkigste pendelaars

Wie zich met de fiets verplaatst, voelt zich doorgaans gelukkiger dan wie dat per auto of openbaar vervoer doet. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
 

  • CC Bike Calgary Wie zich met de fiets verplaatst, voelt zich doorgaans gelukkiger dan wie dat per auto of openbaar vervoer doet. CC Bike Calgary

Wetenschappers van de Universiteit van Clemson in South-Carolina onderzochten het verband tussen emoties als geluk, pijn, stress, droefheid en vermoeidheid en de transportmethode van pendelaars. Ze maakten daarvoor gebruik van gegevens van het Amerikaanse ministerie van Werk.

“We ontdekten dat mensen het beste geluimd zijn als ze aan het fietsen zijn, meer dan bij elke andere vorm van transport”, zegt Eric Morris, hoofdauteur van de studie en hoogleraar aan de Universiteit van Clemson. De fietsers worden gevolgd door passagiers in de auto, vervolgens door autobestuurders, terwijl trein- en buspassagiers helemaal achteraan komen.

Zelfselectie

Over het precieze verband tussen de transportmethodes is er minder duidelijkheid. De onderzoekers vermoeden dat er sprake is van zelfselectie: wie beslist om te fietsen, is vaak zelf al erg enthousiast over die vorm van transport. “Fietser zijn over het algemeen ook jonger en fysiek gezond, twee factoren die vaak voorkomen bij gelukkige mensen.”

Tegelijk worden trein en bus vooral gebruikt voor vervoer van en naar het werk, waardoor de respondenten er meer negatieve emoties aan koppelen.

De studie verscheen in het gespecialiseerde tijdschrift Transport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.