Food Waste Challenge wil voedselverspilling indijken met creativiteit

Op 26, 27 en 28 augustus organiseren FSE Network en Act4Change de Food Waste Challenge Masterclass rond voedselverspilling. Doel van het weekend is creatievelingen via workshops en demo’s te adviseren, begeleiden en een eigen businessmodel te creëren rond een persoonlijk idee om voedselverspilling te verminderen.

  • © FSE Network De Food Waste Challenge Masterclass wil studenten en jonge professionals inspireren, adviseren en begeleiden in de wereld der voedseloverschotten en sociaal ondernemen © FSE Network
  • © Brussels Beer Project Brussels Beer Project brouwt haar Babylone bier met onverkocht brood © Brussels Beer Project
  • © Re-Fruit Re-fruit koop esthetisch niet volmaakte groenten en fruit op. © Re-Fruit

Jaarlijks wordt in België 82 miljoen kg brood verspild. Die voedselverspilling is meer en meer onder de radar gekomen van bedrijven en organisaties die voedseloverschotten willen hergebruiken. Brussels Beer Project is zo een organisatie:  jaarlijks zetten de mensen achter het project tien ton onverkocht brood om in het zelfgemaakte Babylon bier.

Esthetisch onvolmaakt fruit wordt vaak weggegooid

Ook in de groenten – en fruitsector zijn de overschotten aanzienlijk. Aangezien we allen gewoon geraakt zijn aan groenten en fruit die er perfect uitzien, blijft jaarlijks 500 kg groenten en fruit van onze boeren liggen. Re-fruit koopt die esthetisch niet volmaakte groenten op om ze tegen een minderprijs aan de consument door te verkopen. Ondanks de initiatieven van dergelijke organisaties als Re-fruit, blijft toch nog heel wat voedsel liggen.

Oorzaken voedseloverschot

‘Het voedseloverschot valt deels te verklaren door de heersende opvattingen rond consumptie. Als we eisen dat alle voedingsmiddelen het hele jaar door op de markt komen, zal het voedseloverschot nooit verdwijnen’, aldus Rob Renaerts, oprichter van Coduco bvba, dat consumenten, bedrijven en overheden wil helpen bij de overstap naar een meer duurzaam consumptiepatroon..

‘Als we eisen dat alle voedingsmiddelen het hele jaar door op de markt komen, zal het voedseloverschot nooit verdwijnen’

‘Anderzijds moeten we ook iets vroeger in de voedselketen kijken. Een aantal producten boet bij ver transport in aan kwaliteit waardoor ze bij aankomst niet langer aan de strenge kwaliteitseisen voldoen en ze worden weggegooid’

Wie net als Brussels Beer Project en Re-fruit duurzaam consumeren in zijn bloed heeft zitten, is Joris Depouillon die in 2014 het Food Surplus Entrepreneurs Network oprichtte, een non-profit innovatienetwerk rond voedselverlies. Na het behalen van zijn diploma handelsingenieur trok de jonge ondernemer op Green Sense Tour door Europa, het Midden-Oosten en Afrika om duurzame en sociale ondernemers te ontmoeten.

© Brussels Beer Project

Brussels Beer Project brouwt haar Babylone bier met onverkocht brood

Ecologisch ondernemen, duurzaam consumeren

De inzichten die hij op die reis verwierf, vormden genoeg inspiratie om het FSE Network op te richten en de duurzame microbe door te geven. ‘Op 26, 27 en 28 augustus willen wij met de Food Waste Challenge Masterclass studenten en jonge professionals inspireren, adviseren en begeleiden in de wereld der voedseloverschotten en sociaal ondernemen’, aldus de oprichter van FSE Network.

Veertig creatieve breinen zullen op de Food Waste Challenge Masterclass begeleid worden om hun eigen start-up vorm te geven en aldus voedselverspilling tegen te gaan. De verschillende workshops, demo’s en pitchmomenten (toetsen van ideeën) zouden moeten leiden tot het uitwerken van een eigen businessmodel.

‘Vaak hebben jonge professionals de creatieve ideeën wel, maar weten ze niet goed hoe die uit te voeren. Tijdens de masterclass willen wij hen dat duwtje in de rug geven zodat hun bewustzijn vertaald wordt naar concrete plannen om voedselverlies in te perken’, aldus Rob Renaerts die ook als coach optreedt tijdens de masterclass.

‘Vaak hebben jonge professionals de creatieve ideeën wel, maar weten ze niet goed hoe die uit te voeren.’

De zaakvoerder van Coduco ziet dan ook enorm veel potentieel in wat veel mensen beschouwen als voedseloverschotten. ‘Wat anders over zou blijven, wordt nu opnieuw verkocht of verwerkt tot een nieuw product. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat nieuwe (lokale) banen worden gecreëerd. Bovendien kadert dit alles in een ecologisch project waarvoor bedrijven de laatste tijd in steeds grotere mate interesse tonen.’

De Food Waste Challenge Masterclass vindt op 26, 27 en 28 augustus plaats in het Jeugdverblijfcentrum Don Bosco in Groot-Bijgaarden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.