Dossier: 

Forse toename Russische diplomaten in België

Op amper vier jaar tijd is het aantal Russische diplomaten in België gestegen van 84 naar 143. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op een parlementaire vraag van kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Westerse inlichtingendiensten maken zich zorgen over de toename –bijna een verdubbeling– gezien diplomatie een klassieke dekmantel is voor inlichtingenwerk.

  • © Mid.ru © Mid.ru

Brussel is de diplomatieke hoofdstad van de wereld. Dat de gaststad van het NAVO-hoofdkwartier en de EU-instellingen veel buitenlandse diplomaten aantrekt, hoeft niet te verbazen. Wel opvallend is de stijging in de afgelopen jaren van het aantal diplomaten op de Russische ambassade, de missie bij de EU en vertegenwoordiging bij de NAVO.

In 2011 ging het in totaal om 84 personen. Tegen 2014 was het aantal verdubbeld tot 171 diplomaten. Anno 2015 zijn 143 Russische diplomaten aan de slag in België.

  Russische ambassade Missie bij de EU Vertegenwoordiging bij de NAVO Totaal
2011 26 32 26 84
2012 35 40 25 100
2013 41 60 38 139
2014 51 71 49 171
2015 47 63 33 143

Bron: Buitenlandse Zaken

Spionagerisico

De recente drop van 171 naar 143 heeft vooral te maken met een nieuwe maatregel van de NAVO. Die heeft begin april al haar partnerlanden opgedragen hun diplomatieke staf in Brussel te reduceren tot maximum dertig personen.

Volgens de New York Times volgde de beslissing nadat de NAVO tot de conclusie kwam dat er inlichtingenofficieren aan de slag zouden zijn op de Russische delegatie bij de NAVO. Het aantal Russische diplomaten bij de NAVO aanzienlijk verminderen, zou het spionagerisico niet uitsluiten maar het ‘probleem’ wel ‘beter beheersbaar’ kunnen maken, klonk het in de krant.

‘Deze beslissing is erg opmerkelijk en doet denken aan de Koude Oorlog’, reageerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op de NAVO-beslissing.

Alain Winants, voormalig administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, stelde in het verleden dat naar schatting een op de drie Russische diplomaten in België in feite een inlichtingenofficier zou zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.