G7-landen schaffen subsidies voor fossiele brandstoffen af

Op de G7-top in Japan zijn de leiders van de belangrijkste industrielanden overeengekomen om tegen 2025 alle subsidies voor steenkool, olie en gas af te schaffen. 

  • Boegh (CC BY-SA 2.0) Milieuverenigingen noemen de aankondiging historisch maar pleiten voor een snellere afschaffing van de subsidies. Boegh (CC BY-SA 2.0)

Het is voor het eerst dat op die belofte een concrete deadline wordt gezet.

De leiders van Groot-Brittannië, de VS, Canada, Frankrijk, Italië, Japan en de EU roepen alle landen op om hen te volgen en de subsidies uit te faseren.

‘Gezien het feit dat energieproductie en -consumptie goed is voor twee derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, erkennen we de cruciale rol van de energiesector in de strijd tegen de klimaatverandering’, schrijven ze in een gemeenschappelijke verklaring.

‘We blijven vasthouden aan de eliminatie van inefficiënte fossiele brandstofsubsidies en moedigen alle landen aan om hetzelfde te doen tegen 2025’

De belofte is op zich niet nieuw: in 2009 dook ze al op in verklaringen van de G8-top, waar toen nog Rusland bij was. Maar tot nog toe was er nooit een duidelijke deadline.

Milieuverenigingen noemen de aankondiging historisch maar pleiten voor een snellere afschaffing van de subsidies, die de opmars van hernieuwbare energie vertraagt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.