Geen uitstel voor Keystone XL

De regering-Obama weigert in te gaan op de vraag om uitstel voor de vergunningsprocedure van de omstreden pijpleiding Keystone XL. Daarmee is de kans groot dat het Witte Huis op korte termijn over het lot van het symbooldossier beslist.

  • tarsandsaction (CC BY 2.0) Het protest tegen de pijpleiding gaat al jaren mee, deze foto van een protestmars aan het Witte Huis in Washington, DC dateert van 6 november 2011. tarsandsaction (CC BY 2.0)

De Keystone XL-pijpleiding moet ruwe olie uit de erg vervuilende teerzanden in Canada dwars door de VS naar raffinaderijen in het zuiden transporteren. Maar na stevig weerwerk van inheemse bevolkingsgroepen, milieuorganisaties en boeren groeide de pijpleiding uit tot een symbooldossier in de strijd tegen de klimaatverandering.

Uitstel

Transcanada, het bedrijf achter de pijpleiding, ijverde jarenlang voor een snelle goedkeuring van het project. Maar begin deze week vroeg het plots aan de Amerikaanse regering om de vergunningsprocedure on hold te zetten. Het bedrijf wilde naar eigen zeggen wachten op een gerechtelijke uitspraak omtrent de route in Nebraska, maar critici vermoedden dat het vooral tijd wou kopen. Mogelijk zette het zijn hoop op de verkiezing van een Republikeinse president eind 2016, die het project beter gezind zou zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu echter laten weten dat het niet van uitstel wil weten. De vergunningsprocedure is al te ver gevorderd, en er is al teveel werk verzet, klinkt het. ‘We hebben ze op de hoogte gebracht dat het onze intentie is om de beslissingsprocedure verder te zetten’, zegt een woordvoerder. ‘We zijn niet verplicht op de pauzeknop te drukken op vraag van de applicant, er is geen wettelijke basis daarvoor.’

Veel waarnemers achten de kans nu groot dat de Amerikaanse president het project zal verwerpen in de komende weken of maanden. Het Witte Huis heeft deze week herhaald dat Obama een beslissing zal nemen over het project voor het einde van zijn ambtstermijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.