"Geen vluchtelingen in onze school"

In Bulgarije wordt een burgemeester aangeklaagd voor racisme. Hij laat kinderen uit Somalië en Afghanistan niet toe lessen te volgen in de gemeentelijke school. ‘Dit is een schending van het universele recht op onderwijs voor kinderen’, zegt Lydia Gall van Human Rights Watch.

Twaalf kinderen tegengehouden aan de schoolpoort

Niet meer dan 20 leerlingen telt het dorpsschooltje van het Bulgaarse Kovatchevtsi. Maandag was het de eerste schooldag. Twaalf kinderen uit Somalië en Afghanistan, die wonen in een nabijgelegen vluchtelingenkamp, werden door de inwoners tegengehouden aan de schoolpoort.

Foto door Emil Stefanov (CC BY-NC-ND 2.0)

Twaalf kinderen mochten de school niet binnen

De burgemeester, Vasil Stanimirov stond ook aan de schoolpoort. Hij steunde de actie van de inwoners. Volgens hem vrezen de inwoners dat de kinderen malaria en infectieziekten meebrengen en dat ze onvoldoende Bulgaars kunnen om de lessen te volgen.

‘De vluchtelingenorganisatie probeert de kinderen op de schoolbanken te krijgen’ (Lydia Gall)

Regels moeten worden toegepast

Een aanklacht voor racisme tegen de burgemeester van Kovatchevtsi wordt voorbereid door advocaten van de Bulgaarse nationale vluchtelingenorganisatie.

‘De nationale vluchtelingenorganisatie probeert door de aanklacht de kinderen alsnog op de schoolbanken te krijgen’, zegt Lydia Gall, onderzoekster van Human Right Watch die de situatie opvolgt, in een telefoongesprek met Mo*.

Kinderen moeten een Bulgaarse taaltest afleggen en de asielprocedure volledig doorlopen voordat zij naar de school mogen, reageerde burgemeester Stanimirov. ‘We hebben niks tegen deze kinderen, we protesteren omdat de regels niet worden toegepast’, zei hij op het Darik Radiostation.

Universeel recht op onderwijs

Foto door Unice Firan (CC BY-ND 2.0)

Het recht op onderwijs is universeel aanvaard

‘Het gaat niet over rechten van vluchtelingen. Het gaat wel over het universeel aanvaarde recht op onderwijs voor kinderen’, zegt Lydia van HRW. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de Bulgaarse autoriteiten om onderwijs te voorzien. Dit staat los van de asielprocedure van de kinderen’.

‘Bulgaars leren doen de twaalf Somalische en Afghaanse kinderen trouwens best op de schoolbanken samen met de Bulgaarse kinderen’ voegt Lydia toe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.