Gezonde oceanen essentieel voor voedselvoorziening

Gezonde oceanen zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem op aarde en van groot belang voor onze voedselvoorziening, zegt José Graziano da Silva, directeur van de VN-Voedsel -en Landbouworganisatie (FAO). Oceaanbehoud is een van de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

  • Arbeiders maken een strand schoon dat vervuild werd door olie
  • Arbeiders maken een strand schoon dat vervuild werd door olie

Graziano da Silva sprak gisteren (maandag) op een bijeenkomst van Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS). Deze landen zijn grotendeels afhankelijk van de oceanen. “Maar de oceanen zijn ook van groot belang voor wereldwijde ontwikkeling en gedeelde welvaart.”

De SIDS-bijeenkomst kwam vlak na de officiële lancering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York. SDG 14 verwijst direct naar het beheer van de oceanen en zeeën.

Voedselbron

‘Er is nog tijd en we moeten ook de wil hebben om deze processen te keren voordat het te laat is’

Wereldwijd is vis de belangrijkste bron van proteïnen voor miljarden mensen. Ongeveer 10 procent van de wereldbevolking is voor zijn inkomsten afhankelijk van de visserijsector. Deze sector kampt echter met een scala aan problemen, inclusief overbevissing, vervuiling, biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en verzuring van de oceanen.

‘Er is nog tijd en we moeten ook de wil hebben om deze processen te keren voordat het te laat is’, zei Graziano da Silva. ‘Door dat te doen, creëren we veerkracht en verminderen we de kwetsbaarheid van de visserijsector, de vissers en de inwoners van kustplaatsen.’

Omdat de kleine eilandstaten zelf niet verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering die hun bestaan bedreigt, is plaatselijke actie alleen niet genoeg, zei hij. Er moet wereldwijd samengewerkt worden.

Wetenschappelijk onderzoek

Als goed voorbeeld van samenwerking noemde hij de SAMOA Pathway, een actieplan dat vorig jaar is aangenomen tijdens de Derde Internationale SIDS-conferentie. Dat plan richt zich op economische groei, klimaatverandering, duurzame energie, vermindering van het risico op rampen en duurzaam gebruik van oceanen.

Oceanen leveren niet alleen voedsel. Ze absorberen ook ongeveer 30 procent van de door mensen geproduceerde CO2-uitstoot. Ongeveer 40 procent van de oceanen heeft zwaar te lijden onder menselijke activiteit. SDG14 wil in de komende jaren onder meer de vervuiling aanzienlijk terugdringen, het wetenschappelijke onderzoek naar oceanen versterken en overbevissing reguleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.