Groene ambities Clinton moeten vooral stemmen opleveren

De plannen van presidentskandidaat Hillary Clinton om een half miljard zonnepanelen te installeren in de VS zijn minder ambitieus dan ze lijken. Ze zijn mogelijk vooral bedoeld om de groene kiezers van haar concurrenten los te weken.

  • Marc Nozell (CC by 2.0) Marc Nozell (CC by 2.0)

Maandag beloofde Clinton nog tijdens haar eerste ambtstermijn een half miljard zonnepanelen, mocht ze tot president gekozen worden. Binnen tien jaar tijd zou zonne-energie genoeg hernieuwbare energie moeten leveren om elk gezin in de Verenigde Staten van stroom te voorzien.

Realistisch

Deskunden noemen het plan ‘ambitieus maar realistisch’. De VS zouden tijdens Clintons eerste ambtstermijn 2,5 keer zoveel zonnepanelen moeten installeren als in alle jaren ervoor. Die groei ligt min of meer in lijn met de huidige tendens in de sector.

Zonne-energie vertegenwoordigt momenteel nog maar 1 procent van de Amerikaanse stroomvoorziening, maar de groei is nu al gigantisch, rond de 36 procent per jaar. In het plan-Clinton zou die groei verhoogd worden tot zo’n 42 procent per jaar, berekende onderzoeksbureau GTM Research.

Groene stemmen

De plannen van Clinton lijken dan ook vooral bedoeld om de groene kiezers binnen de Democratische partij los te weken van haar concurrenten, Martin O’Malley en Bernie Sanders, die een meer uitgesproken ecologische koers varen en zich in tegenstelling tot Clinton duidelijk uitspreken over controversiële dossiers zoals de Keystone XL-pijpleiding.

O’Malley kwam eerder ook al op te proppen met een veel ambitieuzer plan om het land volledig op hernieuwbare energie te laten draaien tegen 2050. Bernie Sanders heeft nog geen klimaatplan gepubliceerd, maar pleitte in interviews en toespraken al voor een belasting op de uitstoot van broeikasgassen, grootschalige investeringen in schone energiebronnen, isolatie en openbaar vervoer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.