Groot-Brittannië bant steenkool

De Britse regering sluit in de volgende tien jaar alle steenkoolcentrales in het land. Milieuverenigingen noemen het nieuws “historisch”, maar waarschuwen voor de nieuwe focus op gas.

  • Tagishsimon / Wikimedia (CC by-sa 2.0) De voormalige Battersea kolencentrale in het zuidwesten van Londen. In de plaats van kolencentrales komen gascentrales die minder vervuilend zijn, en de Britse regering zet ook in op de bouw van nieuwe kernreactoren. Tagishsimon / Wikimedia (CC by-sa 2.0)

Groot-Brittannië is de eerste grote economie die het gebruik van steenkool volledig wil bannen. Vorig jaar haalde Groot-Brittannië nog een derde van zijn energiemix uit steenkool, een aandeel dat hoger lag dan in 1999.

Het kan niet de bedoeling zijn dat een geavanceerde economie zoals de Britse afhankelijk blijft van vervuilende, klimaatonvriendelijke steenkoolcentrales die meer dan vijftig jaar oud zijn’, zegt de Britse minister van Energie Amber Rudd. ‘Als we deze stap nemen, zullen we een van de eerste ontwikkelde landen worden die de belofte inlossen om steenkool uit het systeem te weren.’

De Britse steenkoolcentrales zijn verouderd en zouden in het komende decennium hoe dan ook gesloten moeten worden. Maar er komen geen nieuwe centrales op basis van steenkool. In de plaats komen gascentrales die minder vervuilend zijn, en de Britse regering zet ook in op de bouw van nieuwe kernreactoren.

Alcoholist

De organisaties hekelen ook de nieuwe focus op gas.

Milieuverenigingen noemen het nieuws “historisch”, maar stellen ook vraagtekens bij het beleid van Rudd. In de voorbije maanden verminderde ze immers ook de subsidies voor hernieuwbare energie.

De organisaties hekelen ook de nieuwe focus op gas. ‘Hoewel het echt historisch is dat Groot-Brittannië steenkool bant, wordt het goede nieuws getemperd door de intentie van de regering om een generatie van nieuwe gascentrales te bouwen’, zegt Simon Bullock van Friends of the Earth.

‘Wisselen van steenkool naar gas is zoals een alcoholist die van twee flessen whisky per dag overschakelt op twee flessen porto. Het Britse energiebeleid zou volop moeten focussen op hernieuwbare energie en efficiëntie. Gas heeft een te hoge klimaatuitstoot voor de lange termijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.