Grootste windmolenpark van Nederland levert energie voor 785.000 huishoudens

Voor de kust van Groningen is een van de grootste windmolenparken ter wereld officieel in gebruik genomen. De 150 windmolens van het Windpark Gemini leveren energie voor 785.000 gezinnen.

Nuon (CC by-nc-sa 2.0)

Het park heeft een totale capaciteit van 600 megawatt

In 2020 wil Nederland 14 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen, en het nieuwe Gemini-park speelt daarbij een belangrijke rol. Het moet voldoende stroom leveren voor 1,5 miljoen mensen of ongeveer de drie meest noordelijke provincies in Nederland.

50.000 auto’s

Het park heeft een totale capaciteit van 600 megawatt. Ter vergelijking: de drie andere Nederlandse windmolenparken in de Noordzee hebben een gezamenlijke capaciteit van amper 360 megawatt. De Gemini-windmolens moeten jaarlijks zo’n 2,6 terrawattuur leveren en besparen Nederland zo een uitstoot van 1,25 miljoen ton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 50.000 personenwagens die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.

Het park bestaat uit twee velden van elk 34 vierkante kilometer groot met in totaal 150 windmolens, op zo’n 85 kilometer van de Groningse kust. Daar worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt: gemiddeld 36 kilometer per uur. Het park is niet zichtbaar vanaf de kust of vanaf de Waddeneilanden.

Plenz (CC by-nc-sa 3.0)

De Nederlanders zullen, aan de hand van een app, in real time de prestaties van hun nieuwe windmolenpark kunnen volgen

App

Opvallend: de Nederlanders zullen in real time de prestaties van hun nieuwe windmolenpark kunnen volgen. Er is een speciale applicatie gelanceerd die in real time informatie geeft over de windsnelheid op zee, de energieproductie en de CO2-reducties die ermee gepaard gaan.

Lang zal het park de status van grootste in Nederland niet kunnen houden. Het land is volop bezig met de bouw van nog meer parken, waaronder een nog groter park van 700 megawatt bij Borsele, voor de Zeeuwse kust.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.