Guyana: kustmangroves beschermen tegen klimaatverandering

Het Zuid-Amerikaanse land Guyana voert een intensieve campagne om haar kustmangroves te herstellen. Die moeten de landbouw beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
 

  • © IPS/Desmond Brown Een met zand gevulde buis van bioafbreekbare geotextiel beschermt de kust en laat de regeneratie van mangrove toe. © IPS/Desmond Brown

Ongeveer 90 procent van de bevolking van Guyana woont op een smalle kuststrook, die tot één meter onder zeeniveau ligt. De kust wordt al sinds de Nederlandse kolonisatie in de zeventiende en achttiende eeuw beschermd door dijken. Maar steeds vaker worden die verwoest door ernstige stormen, met grote overstromingen tot gevolg. Wetenschappers waarschuwen dat deze extreme weersomstandigheden zullen toenemen.

“Onze zeewering onderhouden en verder uitbouwen betekent een enorme kost. Zeker nu het zeeniveau alsmaar stijgt,” zegt landbouwminister Leslie Ramsammy. Guayana besteedt ieder jaar twee miljard euro aan het onderhoud van haar dijken. “Om ervoor te zorgen dat we minder kwetsbaar zijn voor de grillen van de oceaan, beschermen en promoten we natuurlijke barrières zoals mangroves. Die kunnen de impact van grote golven verminderen”, aldus Ramsammy.

Landbouw bedreigd

De mangroves moeten vooral de landbouwgrond vrijwaren. Landbouw heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Guyana, en is goed voor meer dan twintig procent van het bruto nationaal product. Zo garandeert het land zijn eigen voedselzekerheid. Landbouw maakt ook meer dan 40 procent uit van de export van Guyana, die belangrijk is voor andere Caribische staten.

Dr. Oudho Homenauth, die aan het hoofd staat van het onderzoekscentrum National Agricultural Research and Extension Institute (NAREI), waarschuwt ervoor dat een deel van de beste landbouwgrond van Guyana verloren gaat door klimaatverandering. “We zien meer en meer regenval, hogere getijden enzovoort,” zegt hij. Dit heeft vooral gevolgen voor landbouwgrond langs de kust, legt Homenauth uit. Door verzilting van de bodem is veel grond gedurende lange periodes onbruikbaar.

Guyana erkent vandaag het belang van mangroves, vooral in kustgebieden, om landbouwgrond en de kustbevolking te beschermen, legt Homenauth uit. Het land telt ondertussen al 80.000 hectaren mangroves en gedurende de laatste vier jaar zette het land sterk in op een snellere uitbreiding van het ecosysteem. Veel mangroves gingen de voorbije twintig tot dertig jaar verloren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.