Hernieuwbare energie haalt 10 procent in VS

Wind- en zonne-energie hebben voor het eerst meer dan tien procent van de elektriciteitsproductie in de VS voor hun rekening genomen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid. 

Ian D. Keating (CC BY 2.0)

San Gorgonio Pass Wind Farm is een van de drie grootste windmolenparken in Californië, 2016.

Hoewel de regering-Trump volop inzet op fossiele brandstoffen, blijven hernieuwbare energiebronnen hun opmars doorzetten, ook in de VS. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie voor Energie (EIA) blijkt dat wind- en zonne-energie in maart goed waren voor meer dan 10 procent van de elektriciteitsproductie. Volgens het EIA zullen de cijfers ook voor april boven de 10 procent uitkomen.

Vorig jaar was dat nog zeven procent over het hele jaar.

Vorig jaar was dat nog zeven procent over het hele jaar. De stroomproductie uit wind- en zonne-energie fluctueert doorheen het jaar, afhankelijk van de hoeveelheid wind en zon, en varieert ook geografisch. Terwijl windmolenparken in Texas en Oklahoma het vooral in de lente goed doen, halen de turbines in Californië hun piek in de zomer.

Opvallend is dat het niet de meest progressieve staten zijn die het meeste schone energie produceren. De traditionele oliestaat Texas bijvoorbeeld genereert veruit de meeste windenergie van alle Amerikaanse staten. Iowa is absolute koploper wat het marktaandeel van hernieuwbare energiebronnen betreft: 37 procent van de hele stroomproductie komt uit hernieuwbare energiebronnen. Nog zes andere staten halen meer dan een vijfde van hun productie uit wind- en zonne-energie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.