Hoe het uitroeien van corruptie van levensbelang is voor ontwikkeling

Om de duurzame ontwikkelingsdoelen te halen, moet er een einde gemaakt worden aan corruptie en omkoperij. Dat zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deze week tijdens een anticorruptieconferentie in het Russische Sint-Petersburg.

  • Public Domain Volgens het VN-bureau voor Drugs en Misdaad (Unodc), kosten corruptie, omkoperij, diefstal en belastingontduiking ontwikkelingslanden ongeveer 1260 miljard dollar per jaar. Public Domain

‘In de hele wereld verwoest corruptie levens. Geen enkel land is immuun. Iedereen lijdt hieronder’, zei Ban tijdens de conferentie van de VN-Conventie tegen Corruptie (Uncac). Hij associeerde de impact van corruptie met hogere kosten van levensonderhoud, gebrek aan publiek geld en het faciliteren van misdaden zoals mensensmokkel en terrorisme.

Volgens het VN-bureau voor Drugs en Misdaad (Unodc), kosten corruptie, omkoperij, diefstal en belastingontduiking ontwikkelingslanden ongeveer 1,26 biljoen (1260 miljard) dollar per jaar. De Afrikaanse Unie schat dat 25 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het continent verloren gaat aan corruptie. Dit heeft invloed op belangrijke openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs. Wereldwijd vallen de kosten van waterinfrastructuur 40 procent hoger uit dan nodig, als gevolg van corruptie. Dat beperkt de mogelijkheid om mensen in ontwikkelingslanden te voorzien van veilig en betaalbaar drinkwater.

Corruptiewaakhond Transparency International constateert ook dat in 86 landen, in een periode van een jaar, één op de vier mensen zich gedwongen voelde smeergeld te betalen aan een overheidsinstantie. Het ging dan onder meer om gezondheidsinstellingen of de belastingautoriteiten. In Mexico bijvoorbeeld, meldden gezinnen dat ze bijna 14 procent van hun inkomen kwijt zijn aan smeergeld voor basisdiensten zoals water, medicijnen en onderwijs.

Armoede

Ban Ki-moon stelde dat bestrijding van de corruptie noodzakelijk is om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te halen. ‘De zeventien SDG’s hebben de belofte in zich van een betere toekomst voor mensen en de planeet, en ze gaan in op de mogelijke uitdagingen die vooruitgang hinderen’, zei hij.

Met het geld dat verloren gaat aan corruptie, kunnen 1,4 miljard mensen gedurende zes jaar uit extreme armoede gehaald worden.

De secretaris-generaal wees in het bijzonder op SDG16, gericht op het verminderen van corruptie. ‘Laten we met kracht de boodschap verspreiden dat iedereen opdraait voor de kosten van het betalen van steekpenningen.’

Om corruptie te bestrijden, zijn 177 landen in 2003 partij geworden van Uncac, het eerste en enige wereldwijde anticorruptieverdrag. De bestrijding van corruptie gaat echter moeizaam. Volgens een rapport van Transparency International doet bijna de helft van de OESO-landen, die 20 procent van de wereldwijde export in handen hebben, weinig tot niets aan buitenlandse corruptie.

Het Unodc constateert dat met het geld dat verloren gaat aan corruptie, 1,4 miljard mensen gedurende zes jaar uit extreme armoede gehaald kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.