Homoseksuelen in Jordanië vrezen extremisme IS

Nu het Midden-Oosten geteisterd wordt door radicale groepen zoals de Islamitische Staat (IS), is de homogemeenschap in Jordanië bang dat nieuwe instabiliteit leidt tot meer intolerantie.

Charles Roffey (CC BY-NC-SA.0)

Homoseksuelen hebben te maken met discriminatie of geweld uit de samenleving of de eigen familie.

‘Jordanië heeft geen wetten tegen homoseksualiteit. Maar mensen die op grond van hun seksuele voorkeur worden gediscrimineerd, worden ook niet beschermd.’

Het district Jabal Amman met zijn schilderachtige straatjes, cafés en kunstgalerieën, is een belangrijke plek voor de homogemeenschap in Jordanië. ‘Jordanië heeft geen wetten tegen homoseksualiteit. Maar mensen die op grond van hun seksuele voorkeur worden gediscrimineerd, worden ook niet beschermd’, zegt Madian, een plaatselijke activist.

Ondanks de afwezigheid van wetsartikelen die homoseksualiteit expliciet verbieden, heeft de gemeenschap geregeld te maken met aanvallen. ‘Die zijn niet systematisch, maar het gebeurt af en toe’, zegt George Azzi, hoofd van de Arabische Stichting voor Vrijheid en Gelijkheid.

In oktober 2008 ‘lanceerde de politie in Amman een campagne tegen homoseksuelen’, nadat ontdekt was dat er een ontmoetingsplek zou zijn naast een particulier ziekenhuis in Amman, meldt een studie door Walid Ferchichit voor de Global Commission on HIV and the Law.

In de afgelopen jaren werden een enkele keer arrestaties verricht in de marge van besloten feestjes. Het zou gaan om vaag verwoorde zaken als ‘onbetamelijk gedrag’ en ‘respect voor de Arabische en islamitische traditie’.

Jordanië is een islamitisch land waar homoseksualiteit gezien wordt als een zonde. ‘Sommige homo’s zijn zelfs gearresteerd voor het aanbidden van de duivel’, zegt Madian.

Eerwraak

Azzi zegt dat het niet zozeer de staat is die homo’s onder druk zet. Eerder hebben ze te maken met discriminatie of geweld uit de samenleving of door hun eigen familie. Soms worden homo’s of lesbiennes slachtoffer van eerwraak. Ook komt het voor dat ze een doelwit worden van bendes, als ze zich in gevaarlijke buurten begeven om familie en bekenden te ontlopen.

Ondanks dergelijke incidenten lijkt homoseksualiteit in Jordanië steeds meer geaccepteerd te worden. Er zijn inmiddels Facebookpagina’s en Twitter-accounts die zich richten op rechten voor homoseksuelen en trangenders. ‘De homogemeenschap heeft een plek verworven in de samenleving, maar stelt zich bescheiden op’, zegt Adam Coogle, een onderzoeker bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

‘Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd een ngo op te richten, maar die aanvraag is verworpen door het ministerie van Sociale Zaken.’

Activisme

Activisme blijft ingewikkeld. ‘Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd een ngo op te richten, maar die aanvraag is op grond van de onbetamelijkheidswet verworpen door het ministerie van Sociale Zaken’, zegt Madian.

Door de recente opkomst van extremisme in de regio, wordt homo-activisme nog moeilijker, verwachten zowel activisten als mensenrechtenorganisaties. Jordanië telt duizenden salafistische jihadisten en vreest dat sommigen van hen zich zullen aansluiten bij de Islamitische Staat (IS). Instabiliteit in het land kan de acceptatie van homoseksuelen bedreigen. ‘Maar dat geldt ook voor niet-gelovigen en religieuze minderheden’, zegt Coogle.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.