Honderden mensen verdwenen en gefolterd in Egypte

De Egyptische veiligheidsdiensten ontvoeren, folteren en laten mensen verdwijnen in een poging vreedzaam protest te smoren. Sinds begin 2015 is er een ongeziene toename aan verdwijningen, zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

  • Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)  Mensenrechtenactivisten protesteerden vorig jaar in Londen tegen het bezoek van Egyptisch president Abdel Fattah al-Sisi. De mensenrechtensituatie is er sindsdien niet op verbeterd. Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)

In het rapport documenteert Amnesty hoe honderden studenten, politieke activisten en demonstranten ontvoerd worden door de staat en vervolgens zonder enig spoor verdwijnen. Volgens plaatselijke organisaties verdwijnen elke dag gemiddeld drie tot vier mensen uit hun huis, meestal ontvoerd door zwaarbewapende agenten onder leiding van de Nationale Veiligheidsdienst (NSA). Velen worden maandenlang vastgehouden en vaak gedurende die hele periode geblinddoekt en geboeid.

Het rapport zoomt in op zeventien slachtoffers van de gedwongen verdwijningen, die dagen- tot maandenlang zijn vastgehouden zonder contact met de buitenwereld of een advocaat.

Kinderen gemarteld

Het bevat ook getuigenissen van marteling tijdens ondervragingen die tot zeven uur lang duren. In sommige gevallen werden ook kinderen gemarteld. Een van de meest schokkende gevallen is dat van de veertienjarige Mazen Mohamed Abdallah, die ontvoerd werd in september 2015 en herhaaldelijk werd verkracht met een houten stok om een bekentenis af te dwingen.

Ook Aser Mohamed was veertien op het moment dat hij gearresteerd werd. Hij vertelt in het rapport hoe hij in de kantoren van de NSA werd geslagen, elektrische shocks kreeg en opgehangen werd aan zijn ledematen.

Barbaars

‘Dit rapport onthult de weerzinwekkende en barbaarse technieken die de Egyptische autoriteiten toepassen om demonstranten en dissidenten af te schrikken’, zegt Philip Luther, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International. “Gedwongen verdwijning is een belangrijk werkinstrument geworden van de staatspolitie. Iedereen die kritiek durft te uiten is in gevaar. De strijd tegen terreur wordt als excuus gebruikt om deze mensen te ontvoeren, ondervragen en folteren.”

‘De Egyptische autoriteiten ontkenden al meermaals dat gedwongen verdwijning wordt toegepast, maar de verschillende dossiers in dit rapport bewijzen het tegendeel. Het rapport legt niet enkel de wreedheden van de staatsveiligheid bloot, maar ook de medeplichtigheid van gerechtelijke autoriteiten die bereid zijn de gruwel te verdoezelen en de folterpraktijken meestal niet willen onderzoeken.’

Volgens Amnesty is er een duidelijke stijging van het aantal verdwijningen sinds Magdy Abd el-Ghaffar aangeduid werd als minister van Binnenlandse Zaken in maart vorig jaar. De organisatie roept president Abdel Fattah al-Sisi op om een einde te maken aan mensenrechtenschendingen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.