Hulp dreigt te laat te komen voor Zuid-Soedanese kinderen

Zelfs nu hulpverleners waarschuwen dat kinderen in Zuid-Soedan massaal ondervoed raken, weten  hulpverleningsorganisaties niet voldoende geld binnen te halen om een dreigende hongersnood in het land af te wenden.

  • CC European Commission DG ECHO Terwijl de ondervoeding groeit in Zuid-Soedan, overwegen zeven internationale hulporganisaties om voedselprojecten te schrappen wegens ernstig tekort aan financiering. CC European Commission DG ECHO

Artsen zonder Grenzen meldde deze week dat kinderen bijna driekwart uitmaken van de van de meer dan 18.000 mensen die gebruik maken van haar voedselprogramma’s in Zuid-Soedan. Zuid-Soedan heeft al enkele maanden te maken met oplaaiend geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Dat heeft een directe invloed op de mogelijkheden van boeren om voedsel te verbouwen.

Maar terwijl de ondervoeding groeit, overwegen zeven internationale hulporganisaties om voedselprojecten te schrappen wegens ernstig tekort aan financiering. Het gaat om World Vision, Oxfam, Save the Children, Care International, International Rescue Committee, Christian Aid en Tearfund.

CARE International, dat Zuid-Soedan “de meest dringende humanitaire crisis in Afrika” noemt, zegt dat de meest recente oproep van de Verenigde Naties (VN) voor Zuid-Soedan nog niet de helft heeft opgeleverd van wat nodig is. Volgens de VN is op korte termijn 1,8 miljard dollar nodig. De hulporganisaties komen echter zo’n 89 miljoen dollar tekort.

“We vrezen dat we een hongersnood niet kunnen afwenden als er niet snel geld komt”, zegt Mark Goldring van Oxfam in een rapport van CARE. “Deze crisis wordt niet veroorzaakt door droogte of overstromingen, maar door politiek geweld. Mensen in Zuid-Soedan kunnen hun leven weer oppakken als dat geweld stopt. In de tussentijd vragen we het publiek ons te helpen met het humanitaire werk en we doen een beroep op regeringen om de hulp te financieren voor het te laat is.”

Voedseldroppings

Afgelopen week zegde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog eens 22 miljoen dollar toe voor hulpverlening in Zuid-Soedan. Unicef en het Wereldvoedselprogramma lieten weten meer voedseldroppings te gaan uitvoeren om ondervoede kinderen te bereiken.

Hoewel het oplossen van de oorzaak van het geweld belangrijk is, moet de zorg voor Soedanese kinderen op dit moment de meest dringende zorg van de internationale gemeenschap zijn, zegt Sandra Bulling van CARE International. “Veel van deze kinderen hebben dagenlang gelopen om medische zorg en eten te krijgen. En dat zijn dan alleen de kinderen die we zien. We weten niet hoeveel kinderen zich nog schuil houden.”

Zuid-Soedan heeft te maken met een tumultueuze binnenlandse politiek, die in december leidde tot gevechten. Naar schatting zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen daardoor ontheemd geraakt. Jenny Bell, medicus en Soedan-expert aan de Universiteit van Calgary in Canada, erkent dat de gezondheidssituatie in het land ook voor december gebrekkig was. Maar het conflict heeft de situatie verergerd.

“Zuid-Soedan had al de hoogste moedersterfte in de wereld. En naar schatting één op de vijf Zuid-Soedanese kinderen sterft voor de leeftijd van vijf jaar”, zegt ze. “Maar hoewel er vroeger ook nauwelijks genoeg voedsel was, is situatie nu echt dramatisch doordat gevluchte boeren geen gewassen geplant hebben. En op dit moment kan dat niet meer omdat het regenseizoen is aangebroken.”

Adequate voeding moet een topprioriteit zijn, zegt Bell. Mensen zijn veel vatbaarder voor malaria, diarree en luchtweginfecties – de drie belangrijkste doodsoorzaken in het land – als ze ondervoed zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.