Illegale handel in dierproducten steeds vaker via sociale media

Chinese handelaren brengen illegale producten van wilde dieren steeds vaker via sociale media aan de man, nu de controle op online marktplaatsen is aangescherpt. Dat concludeert natuurbeschermingsorganisatie Traffic in een gisteren (dinsdag) verschenen rapport.

  • ukhomeoffice (CC BY 2.0) Een in beslag genomen tijgerhuid door de douane in het Verenigd Koninkrijk. ukhomeoffice (CC BY 2.0)

De auteurs van het rapport constateren dat de handel op online marktplaatsen aanzienlijk is afgenomen, mede als gevolg van acties van groepen als Traffic om websitebeheerders en de politie te wijzen op de illegale producten. Hoewel het moeilijk is om de handel via sociale media te monitoren, stelt Traffic dat die daar gegroeid is. ‘Ons onderzoek laat zien dat er aanzienlijke hoeveelheden illegale dierproducten via sociale mediakanalen worden verkocht’, staat in het rapport.

Tussen januari 2012 en begin 2013 daalde het aantal advertenties voor illegale producten van wilde dieren op de onderzochte websites van 30.000 naar 10.000. Dat cijfer bleef ook daarna stabiel. Tenminste vijftien van de populairste online marktplaatsen hebben publiekelijk aangekondigd een zero-tolerancebeleid te voeren ten aanzien van producten van wilde dieren.

Advertenties via sociale media, die Traffic sinds maart 2014 volgt, worden nog niet effectief aangepakt. Volgens het rapport werden in één maand tijd op één sociaal netwerk meer dan 100 ivoren slagtanden, 270 stukken ivoor, 80 neushoornhoorns, 46 horens van de helmneushoornvogel en duizenden ivoren voorwerpen te koop aangeboden.

Codenamen

‘De snelheid waarmee online transacties kunnen plaatsvinden, vormt een belemmering.’

Traffic zegt dat de handel via sociale media moeilijker aan te pakken is dan die op online marktplaatsen. Zo kan de doelgroep op sociale media aanzienlijk kleiner zijn en zich zelfs beperken tot alleen kopers die de verkoper vertrouwt. Ook worden er vaak codenamen gebruikt voor producten, en die namen worden geregeld veranderd.

‘Het elimineren van online handel wordt gehinderd door praktische problemen bij het blokkeren van bepaalde codewoorden. Door de beperkte capaciteit is het eenvoudigweg niet mogelijk om alle illegale advertenties snel te vinden en uit te schakelen’, staat in het rapport.

‘De snelheid waarmee online transacties kunnen plaatsvinden, vormt ook een belemmering. Zowel voor het monitoren als het ondernemen van effectieve actie.’

Traffic doet in het rapport een beroep op koeriersdiensten om hun lading te controleren op illegale producten van wilde dieren, en vraagt sociale mediasites om informatie over hun gebruikers te delen met handhavingsinstanties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.