Inbrekers stelen fortuin aan hoorns in Zuid-Afrikaans park

Bij een nachtelijke inbraak in de kantoren van een natuurpark in Zuid-Afrika zijn bijna veertig neushoornhoorns buitgemaakt. De buit is een fortuin waard op de Aziatische zwarte markt.

  • CC BY-NC-SA 2.0 Arno Meintjes Zuid-Afrikaanse neushoorns. De buit van de neushoornroof heeft op de Aziatische zwarte markt een straatwaarde van naar schatting 3,7 miljoen euro. CC BY-NC-SA 2.0 Arno Meintjes

De inbrekers hadden het gemunt op de kantoren van het Agentschap voor Natuur en Toerisme van de provincie Mpumalanga in Nelspruit, ten oosten van Johannesburg. In een kluis in de kantoren lagen tijdelijk hoorns opgeslagen die in beslag genomen waren of preventief verwijderd waren om neushoorns te beschermen. Met behulp van zwaar materieel konden de inbrekers de kluis kraken en er volgens de politie met “bijna veertig” hoorns vandoor gaan.

Gewicht in goud

De buit heeft op de Aziatische zwarte markt een straatwaarde van naar schatting 3,7 miljoen euro. Vooral in China en Vietnam is de hoorn van de neushoorn meer dan zijn gewicht in goud waard. Het is een statussymbool waar ten onrechte geneeskundige krachten toegeschreven worden. Het materiaal is immers identiek aan de stof waar haar of vingernagels uit opgebouwd zijn.

De enorme bedragen die voor de hoorns geboden worden, verleiden niet alleen dorpsbewoners om te gaan stropen, maar hebben ook de interesse gewekt van de georganiseerde misdaad. Die zet grote middelen zoals helikopters in om de dieren op te sporen. Ondanks de inzet van het Zuid-Afrikaanse leger tegen stroperij in onder meer het Kruger National Park worden elk jaar meer dieren gedood.

In Zuid-Afrika alleen al zijn vorig jaar meer dan duizend neushoorns gedood door stropers. Dit jaar zijn er dat al 294.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.