Streven naar onafhankelijkheid in de Europese Unie

Schotland, Catalonië, Baskenland en Vlaanderen zijn bij het grote publiek de meest gekende Europese regio’s die naar onafhankelijkheid streven, maar ze zijn niet de enige. Ook in Venetië, Padanië, Corsica en andere Europese regio’s klinkt de roep om zelfbeschikking. Een overzicht.

Onderstaande kaart toont waar in de Europese Unie groepen voor de onafhankelijkheid en afscheiding van hun moederland ijveren.

In het groen zie je de 28 lidstaten van de Europese Unie, in het grijs kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten.

Beweeg met je muis over de kaart voor meer info over onafhankelijkheidsbewegingen in EU-lidstaten.

Natuurlijk zijn er veel meer groepen en minderheden die strijden om erkenning. Op deze kaart geven we enkel aandacht aan regio’s waar een strijd om onafhankelijkheid – niet regionalisering – plaatsvindt.

Secessionisten onder de loep

Enkele van de regio’s met secessionistische politieke vertegenwoordiging verdienen speciale aandacht vanwege hun aanzienlijke lokale aanhang en politieke of historische relevantie. We duiden de situatie in Noord-Italië, Venetië, Corsica, en Noord-Ierland.

P

adanië

De Lega Nord is de belangrijkste separatistische partij van Noord-Italië. Ze ontstond uit de Lega Lombarda, opgericht door Umberto Bossi. Tussen het noorden en het zuiden van Italië heeft het nooit echt geboterd. Hoewel er sinds Garibaldi veel veranderd is, heeft het rijke noorden het nog steeds erg moeilijk om geld te zien vloeien naar het minder welvarende zuiden.

De Lega Nord wordt beschouwd als een extreemrechtse partij. Ze ijvert voor de afscheiding van het noorden van Italië. De kortetermijndoelen lijken meer toegespitst op het omvormen van Italië tot een federale staat waarin de regio’s – vooral die in het noorden – meer autonomie krijgen.

Venetië

Meer dan duizend jaar bestond de onafhankelijke Republiek van Venetië al; van de late zevende eeuw tot 1797. Verschillende politieke partijen zien graag een terugkeer naar die periode. Een belangrijke partij in dit opzicht is de Liga Veneta, op landelijk vlak verbonden met de Lega Nord. De partij behaalde in het verleden al indrukwekkende resultaten. Zo was het de grootste partij in Venetië in de regionale verkiezingen van 2010 met meer dan 35% van de stemmen.

Naast de Liga Veneta doen ook andere partijen hun duit in het zakje om een onafhankelijk Venetië tot stand te brengen, bijvoorbeeld het libertaire Progetto NordEst. Van 16 tot 21 maart liep er, onder leiding van Plebiscito 2013 – een comité van vertegenwoordigers uit verschillende pro-onafhankelijkheidspartijen – een officieus online referendum over de onafhankelijkheid van Venetië.

Corsica

De Corsica Libera – Vrij Corsica – is de politieke partij die achter een volledige onafhankelijkheid van Corsica staat. Daarbovenop keurt de partij de daden van het gewelddadige Fronte di Liberazione Naziunale Corsu niet af.

Deze organisatie, beter gekend als het FLNC, wil naast de complete onafhankelijkheid van het eiland ook de verplaatsing van al hun gevangengenomen leden van Franse gevangenissen naar gevangenissen op Corsica. Ze richten hun aanvallen vooral op symbolen van de – volgens hen – Franse bezetting. Ze vallen zelden personen aan.

Noord-Ierland

Hoewel Noord-Ierland deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, woedt er al tientallen jaren een hevige strijd voor aanhechting bij Ierland. Op politiek vlak is Sinn Féin de belangrijkste actor. Daarnaast had je de verzameling paramilitaire organisaties gekoepeld onder het IRA. Het Irish Republican Army ontstond na de Paasopstand van 1916 en voerde sindsdien strijd tegen wat ze zag als de Britse bezetting. Sinds 2005 heeft ze zich echter ontwapend.

‘Onze zaak is het eenmaken van Ierland’, zegt Lynn Boylan, sinds mei Europees Parlementslid voor Sinn Féin. Of Schotland het pad kan effenen voor Noord-Ierland met een geslaagd onafhankelijkheidsreferendum? Boylan: ‘Als we één ding geleerd hebben uit de aanloop naar het referendum in Schotland, is het wel dat een redelijk en respectvol debat kan plaatsvinden. Dit debat willen we ook in Noord-Ierland zien.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Hoofdredacteur MO*

    Jago Kosolosky (°1991) staat sinds 1 augustus 2020 aan het hoofd van MO* en MO.be. Hij volgde Gie Goris op, hoofdredacteur van MO* van bij het ontstaan van de publicatie in 2003.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.