'Inheemse bevolking is beste natuurbeschermer'

Natuurbeheer overlaten aan de inheemse bevolking is belangrijk om de verscheidenheid aan planten en dieren in de wereld stand te houden, zegt de VN-Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO).

  • Maria Salamanca CC BY-NC 2.0 Masai herder in Kenia Maria Salamanca CC BY-NC 2.0

De FAO greep World Wildlife Day (Wereld Wilde Dierendag) op 3 maart aan om aandacht te vragen voor de uitdaging om de biodiversiteit op aarde in stand te houden.

‘Bij de cultuur van inheemse volken hoort natuurbeheer. Zij kunnen zich eenvoudigweg geen leven voorstellen los van de natuur, en hun interesse in duurzaam gebruik van de natuur is groot’, zegt Eva Müller, directeur Bosbouwbeleid bij de FAO.

‘Deze groepen versterken, in combinatie met hun kennis van de natuur en langetermijnplanning, is essentieel voor het overleven van toekomstige generaties dieren én mensen.’

Kenia

Volgens de FAO blijkt in verschillende landen hoe succesvol inheemse volken zijn in het optimaliseren van de relatie tussen de mens en de natuur. Dat werkt echter alleen als ze het recht hebben zelf te beslissen over het gebied waar ze leven.

In verschillende landen blijkt hoe succesvol inheemse volken zijn in het optimaliseren van de relatie tussen de mens en de natuur.

In het noorden van nationaal park Mount Kenya bijvoorbeeld, beheren Il-Laikipia-Masai een neushoornterritorium.

Ze wisten de conflicten tussen de dieren en mensen, die ontstonden als de dieren op zoek gingen naar water en voedsel tijdens droogte, te verminderen.

Dit werd bereikt door minder struiken te kappen, zodat er meer voedsel voor de dieren overbleef in hun eigen gebied.

Schade aan voedselgewassen

Conflicten tussen mens en dieren komen steeds vaker voor, vooral in Afrika en in gebieden die voorheen onbewoond waren door mensen. Door bevolkingsgroei en een groeiende vraag naar grondstoffen, dringt de mens deze gebieden steeds verder binnen.

Wilde dieren vernielen soms volledige oogsten, tot frustratie van de boeren, die niet mogen jagen op beschermde soorten.

Verschillende soorten wilde dieren richten grote schade aan aan voedselgewassen, wat gevolgen heeft voor de voedselzekerheid.

In extreme gevallen leiden confrontaties met bijvoorbeeld olifanten en krokodillen zelfs tot doden en gewonden. Wilde dieren vernielen soms volledige oogsten, tot frustratie van de boeren, die niet mogen jagen op beschermde soorten.

De FAO stelt dat er een aantal relatief eenvoudige maatregelen te nemen zijn om schade aan gewassen te voorkomen, zoals het omheinen van plantages, of het maken van vuur of geluid om de dieren af te schrikken.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

ILO in Asia and the Pacific CC BY-NC-ND 2.0
Vanaf 16 augustus treedt het Verdrag van Minamata in werking, dat betekent dat landen hun burgers moeten beschermen tegen de schadelijke effecten van kwik.
AdinaVoicu (cc: 0)
Kunstlicht verstoort de nachtelijke bestuiving van planten omdat het insecten wegjaagt. Dat blijkt uit onderzoek van ecologen van de universiteit van Bern.
Linda Flores CC BY-NC-ND 2.0
Ook olievelden worden oud. Terwijl hun opbrengsten afnemen, stijgt de hoeveelheid energie die nodig is om de olie op te pompen.
(c) photo by Mine Dalemans
De kip van Koen Vanmechelen is wereldberoemd. En hij wordt als kunstenaar vaak vereenzelvigd met het Kosmopolitische Kip-project dat nu al dertig jaar loopt.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.