Internationaal Energieagentschap: 'België moet nieuwe energiestrategie opstellen'

België moet zo snel mogelijk een nationale energiestrategie voor de lange termijn opstellen. Dat is noodzakelijk om de CO2-uitstoot terug te dringen en tegelijkertijd over voldoende energie te blijven beschikken, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een donderdag verschenen rapport.

  • PanaTomix (CC BY-NC 2.0)  Opvallend. Om gebrek aan opwekkingscapaciteit te voorkomen op de middellange termijn moet België overwegen de kerncentrales langer open te houden dan gepland, zegt het Energieagentschap, maar alleen als de veiligheid gegarandeerd is. PanaTomix (CC BY-NC 2.0)

IEA-directeur Fatih Birol spoorde bij de presentatie van het rapport de federale en regionale overheden aan om samen te werken. ‘Onze review doet de alarmbellen afgaan als het gaat om het gebrek aan private investeringen in de elektriciteitssector’, zei hij. De overheid moet volgens Birol investeringen mobiliseren en daarbij een rendabel businessmodel voor elektriciteitsproductie garanderen.

Om gebrek aan opwekkingscapaciteit te voorkomen op de middellange termijn moet België overwegen de kerncentrales langer open te houden dan gepland, zegt het Energieagentschap, maar alleen als de veiligheid gegarandeerd is.

CO2-uitstoot

Volgens het rapport heeft België qua energiebeleid wel vooruitgang geboekt op diverse beleidsterreinen. De concurrentie is toegenomen op de elektriciteits- en gasmarkt, de CO2-uitstoot gedaald en het aandeel hernieuwbare energie gegroeid. Ook wordt de economie minder energie-intensief. Het IEA verwelkomt de nieuwe tolheffing voor zware vrachtwagens, beveelt aan om gebouwen te renoveren en zo veel mogelijk over te stappen op schone energie voor verwarming.

België moet in elk scenario de energietoevoer verder diversifiëren en inzetten op zuiniger energiegebruik, zegt het agentschap

Het huidige beleid om de kerncentrales tussen 2022 en 2025 te sluiten kan volgens het IEA echter problemen met zich meebrengen voor de energievoorziening en de transitie naar betaalbare, duurzame energie.

Gasimport

België moet in elk scenario de energietoevoer verder diversifiëren en inzetten op zuiniger energiegebruik, zegt het agentschap. Op dat gebied kan in de transportsector en door het energiezuiniger maken van gebouwen, veel gewonnen worden.

De IEA-directeur prees de ‘excellente infrastructuur voor gas’ en de ruime voorraad oliereserves. Wel verwees hij naar een mogelijke uitfasering van de gasexport uit Nederland in de toekomst. De regering zou aan deze ontwikkeling meer prioriteit kunnen geven, zei hij, voor het geval de gasproductie in Groningen eerder stopt of terugloopt dan nu wordt verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.