Israëlische blokkade duwt Palestijnse vissers kopje onder

De visserijsector in de Gazastrook is nagenoeg platgelegd door een zeeblokkade die Israël in 2007 heeft opgelegd. Op dit moment kunnen 9 op de 10 Palestijnse vissers enkel nog overleven door overheidssteun.

  • Free Gaza movement (CC BY-ND 2.0) Vissers in Gaza in 2008 op een boot die naar verluidt geramd werd door een Israëlisch schip. Free Gaza movement (CC BY-ND 2.0)

In de late jaren negentig was de visserij in de Gazastrook een bloeiende sector. Volgens het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire zaken (OCHA) kon de sector sector toen bogen op een gemiddelde vangst van meer dan 3500 ton, goed voor een opbrengst van meer dan negen miljoen euro. Maar sinds de zeeblokkade van de Gazastrook moeten de meer dan 3600 vissers en hun 30.000 familieleden bijna allemaal overleven op overheidssubsidies.

Overleven

De Israëlische marine heeft in één week zeventien keer het vuur geopend op Palestijne vissersboten.

Eén van de mensen die de visserijsector heeft zien inkrimpen, is de 55-jarige visser Mustafa Jarboua. Hij werkt al zeventien jaar aan de kust, nabij het vluchtelingenkamp van Shati. ‘Voor het begin van de blokkade in 2007 verdiende ik 2000 tot 3000 Israëlische sjekel (450-670 euro) per maand. Vandaag de dag moet ik rondkomen met een vijfde.’

Israël heeft na de zomer van 2014 de zeestrook waar Palestijnse vissers kunnen werken ingekort tot zes zeemijl (ca. elf km) vanaf de kust. Dat is gevoelig minder dan de twintig zeemijl-grens (37 km) die Israël na de Oslo-akkoorden in 1993 instelde.

Volgens Jarboua is die strook ondertussen leeggevist. ‘De beste vis kan je pas op negen zeemijl (16,6 km) vinden. Hierdoor kan ik niet anders dan op subsidies overleven’, klaagt hij.

Maar zelfs binnen de toegestane zone lopen vissers nog gevaar op beschietingen en controles door de Israëlische marine. Volgens een wekelijks mensenrechtenrapport dat OCHA twee weken geleden uitbracht, heeft de Israëlische marine in één week zeventien keer het vuur geopend op Palestijnse vissersboten. In twee gevallen opende de marine het vuur op bootjes die zich binnen de zesmijlzone bevonden, meldt het rapport.

Armoede

Ook op het land zijn er blokkades, zegt hetzelfde mensenrechtenrapport. Zo mogen boeren in de Gazastrook zich niet begeven in een ‘veiligheidsstrook’ die zich uitstrekt tot 1,5 kilometer vanaf de grens met Israël. Palestijnse boeren worden geregeld beschoten – soms met dodelijke afloop – terwijl ze naar hun akkers gaan. Volgens het OCHA vormen zowel de zeeblokkades als de landblokkades een grote bedreiging voor de veiligheid van de Palestijnen en de landbouwsector van de Gazastrook.

De blokkades hebben ook ingrijpende gevolgen voor de economie van de regio, vooral omdat de visserij en de landbouw de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn voor de bevolking van de Gazastrook. Bovendien zorgt een in- en uitvoerverbod van Israël voor bijkomende zorgen.

‘Sinds de economische blokkade in 2007 werd ingesteld, is de uitvoer van de Gazastrook met 97 procent gedaald. Duizenden bedrijfjes zijn hierdoor failliet gegaan’, zegt een gemeenschappelijk rapport van de Palestijnse overheid, de EU, de Wereldbank en de Verenigde Naties. Volgens datzelfde rapport zal de armoede en het geweld in de Gazastrook in de toekomst alleen maar verergeren door deze blokkades.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Bert Laon

Dat is nodig omdat de Gazanen hun vissersboten gebruiken om te smokkelen.

Je leest het allemaal hier:

http://www.jpost.com/page.aspx?pageid=7&articleid=390738

Soms enkel sigaretten maar vaak ook grondstoffen waarmee Hamas raketten produceert.

De Gazaanse vissers zijn het slachtoffer… van Hamas.

Kristof B

U houdt kennelijk geen rekening dat reguliere handelskanalen door sirael afgesloten worden, wat een collectieve straf is VAN ISRAEL. Uw artikel van een israelische krant zegt het zelf: “But ONLY SOME of the smuggling vessels carry arms, the source said. Others contain contraband, ranging from cigarettes to fishing equipment.”

Hoeveel mensen zouden nog voor Hamas willen vechten als hun bedrijfjes niet platgebombardeerd zouden zijn in de afgelopen 3 israelische aanvallen? Hoeveel zouden er nog willen vechten als ze terug van hun landbouw en visserij kunnen leven? Hoeveel zouden er nog willen vechten als herstellingsmateriaal voor de electriciteitscentrales kan worden ingevoerd? Hoeveel zouden er nog vechten als hun vriend/familielied niet doodgeschioten of zwaarverwond werd door de wachttorens op de israelisch-Gazaanse grens? (wetende dat deze slachtoffers zich achter een omheining aan de Gazaanse kant bevinden)  Hoeveel mensen zouden nog willen smokkelen via de zee als de gewone grensovergang open zou zijn? israel heeft personeel en materiaal om veilig goederen binnen en buiten te laten…

Nog een denkoefening: nu bewaakt israel de kuststrook voor Gaza: +- 25 mijl breed en 6 mijl diep in de zee. (omdat israel de vissers maar 6 mijl ver in de zee laat varen). Dus 25+6+6= 37mijl omtrek te bewaken
Als het israelische leger de Palestijnse vissers 20 mijl ver in de zee laat varen, betekent dit een te bewaken omtrek van 25+20+20= 65mijl  Dus 28 mijl meer, dat is alles. Terwijl israel een heel moderne vloot en de beste bewakings-en registratieapparatuur heeft, dit is absoluut niet duur om zo de Palestijnen gevangen te houden in hun getto. Lijkt deze israelische onwil niet heel erg macaber voor u? Is het niet onredelijk en om die 6 mijl zone  te verantwoorden enkel voor israels veiligheid? Mij lijtk er toch meer achter te zitten als je een beetje verder denkt…

Bert Laon

Geen collectieve straf, maar een blokkade die legaal is volgens de VN (zie het Palmer rapport).

Hoeveel mensen zouden er nog willen vechten, vraagt u bij herhaling? En vervolgens somt u een heel aantal oorzaken op die moeten verklaren waarom de Palestijnen, of alleszins hun leiders willen blijven vechten. In 2005 trok Sharon het leger terug uit Gaza en hij ontruimde de nederzettingen. Toen was er geen reden tot vechten, maar de bevolking van Gaza koos in 2006 voor Hamas, dat wil zeggen voor oorlog met Israël. De oorzaak wordt altijd bij Israël gelegd. Maar als u de geschiedenis nagaat, dan ziet u dat de Palestijnse leiders wilden vechten ongeacht de omstandigheden. Sommigen wijten de huidge impasse aan Likoud/Netanyahu. Maar vrede lukte evenmin met Labour/Barak in 2000. Evenmin met Kadima/Olmert in 2008. Sommigen wijten het aan de “bezetting” en de nederzettingen. Maar in 1967 vlak na de zesdaagse oorlog waren er nog geen nederzettingen, en kreeg Israël als antwoord op een verzoek voor vrede de drie nee’s van Kartoem: geen vrede, geen onderhandelingen, geen erkenning van Israël. Geen vrede, betekent verder vechten, en dat gaat zo verder tot op vandaag. Arafat wou evenmin vrede, liever verdervechten, het resultaat zie je vandaag.

De dreiging van aanvallen op Israël vanuit zee is reëel. De bekendste aanslag vond plaat in 1978. Terroristen vermoorden toen 38 Israëlische burgers: http://en.wikipedia.org/wiki/Coastal_Road_massacre

In juli 2014 infiltreerde was er nog een infiltratie van Hamas terroristen vanuit zee. Hamas doet alles om Israël te infiltreren en dood en vernieling onder burgers te zaaien. Vanop zee, vanuit tunnels, vanuit de lucht met raketten. Waarom zou Israël een bijkomend risico moeten nemen. Het is niet de taak van de staat Israël om de vissers van Gaza een goed bestaan te bezorgen. Het is de taak van Israël om de Israëlische burgers te beschermen…

LEES OOK

© Marlies Van Coillie
De Gentse muzikant Thomas Noël bezocht met zijn project “The City’s Song” de Palestijnse politieke hoofdstad Ramallah.
Heinrich-Böll-Stiftung (CC BY-SA 2.0)
Nir Baram, zoon en kleinzoon van twee Israëlische Labour-ministers, wordt de grootste Israëlische schrijver van zijn generatie genoemd.
Lisa Goldman (CC BY-NC 2.0)
Hagai El-Ad is algemeen directeur van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. De Israëlische jood is begaan met de veiligheid en de stabiliteit van zijn land.
Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)
Terwijl de Israëlische bezetting deze week vijftig jaar wordt, zoekt de Palestijnse vluchtelingengemeenschap al bijna zeventig jaar een onderkomen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.