Jaarlijks raken meer dan 7 miljoen tieners zwangers

Jaarlijks raken wereldwijd meer dan zeven miljoen tienermeisjes zwanger, meldt het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) naar aanleiding van de Wereldbevolkingsdag (11 juli). Twee miljoen van hen zijn veertien of jonger. Pakistan is een van de landen waar de situatie het ergst is.

De 22-jarige Rashda Naureen zou er nooit mee akkoord gegaan zijn om te trouwen op haar zestiende, zegt ze, als ze zes jaar kon teruggaan in de tijd. “Als ik nu terugkijk, weet ik dat ik niet klaar was voor het huwelijk. Ik was zelf nog een kind.”

Rashda werd moeder op haar zeventiende. Kort na de geboorte van hun kind scheidde ze van haar man. Haar moeder, die als poetsvrouw een bescheiden dagloon verdient, vertelt: “Ik heb twee andere dochters, naast nog twee zonen, en we gaven Rashda weg om een verantwoordelijkheid minder om handen te hebben.”

Maar het omgekeerde bleek het geval. Vandaag moeten Rashda’s ouders een manier vinden om hun kleinkind te onderhouden, in een familie van zeven die van dag tot dag moet overleven.

Vruchtbaarheid aantonen

Misschien wel het meest ongelukkige deel van het verhaal is dat de zwangerschap van Naureen gemakkelijk had kunnen voorkomen worden. “Voor het huwelijk smeekte mijn beste vriendin me om de pil te nemen, maar ik wou niet naar haar luisteren”, geeft Naureen toe.

“Zelfs mijn man, die door zijn ouders gedwongen werd met mij met te trouwen, zei dat we moesten wachten, maar ik schonk er geen aandacht aan. Ik dacht dat als we onmiddellijk een kind zouden krijgen, onze relatie sterker zou worden, en mijn man van mij zou beginnen houden”, vertelt ze.

In Pakistan, een land van 180 miljoen inwoners, trouwde 35 procent van de vrouwen tussen 25 en 49 voor hun achttiende, volgens de laatste cijfers van het Demografische Gezondheidsonderzoek van Pakistan (2012-2013).

Dokter Tauseef Ahmed, landendirecteur voor Pakistan van Pathfinder International, een non-profitorganisatie die de toegang wil verbeteren van jongeren tot seksuele gezondheidszorg in meer dan dertig landen, zegt dat vroege zwangerschap niet ongewoon is onder tienerbruiden.

Een kind krijgen is een manier voor meisjes om hun vruchtbaarheid aan te tonen, en de waarden van jonge zwangerschap worden “beschermd door vrouwen en meisjes zelf”, zegt hij.

Gebrek aan onderwijs

Het fenomeen is niet beperkt tot Pakistan. In verschillende andere landen in de regio zijn de uitdagingen even groot. De meeste Zuid-Aziatische landen worstelen met de samenhangende problemen van vroege huwelijken en tienerzwangerschappen. Het is cruciaal om deze fenomenen tegelijkertijd aan te pakken, zeggen experts.

Ze onderstrepen ook dat een gebrek aan onderwijs een van de hoofdredenen is waarom kinderhuwelijken en vroege zwangerschappen zo wijdverspreid zijn in landen als Pakistan.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het risico op een doodgeboren kind 50 procent hoger onder kinderen van jongvolwassen moeders, dan onder moeders tussen 20 en 29. Kinderen die het overleven, hebben een grotere kans op een laag gewicht bij de geboorte en op prematuriteit dan kinderen van moeders in de twintig.

Ongeveer zeventigduizend jongvolwassen meisjes in ontwikkelingslanden sterven ieder jaar als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.