Japan en Noorwegen blokkeren walvisreservaat

Een nieuwe internationale poging om een enorm walvisreservaat af te bakenen in de Atlantische Oceaan is mislukt. Onder andere Japan en Noorwegen verzetten zich met hand en tand tegen het plan.

  • CC David Lewis  BY-NC-ND 2.0 Walvis Noorse vismarkt CC David Lewis BY-NC-ND 2.0

De leden van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) kwamen eind oktober 2016 bijeen in Slovenië om te praten over de bescherming van walvisachtigen.

Een van de belangrijkste voorstellen van de top is het afbakenen van een reservaat in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Onder meer Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika steunen dat voorstel.

20 miljoen vierkante kilometer

Het reservaat zou zich uitstrekken van de kust van Uruguay, Brazilië en Argentinië tot West-Afrika en zo grenzen aan het bestaande zuidelijke Oceaanreservaat, een gebied van 50 miljoen vierkante kilometer rond Antarctica waar commerciële walvisvaart al verboden is.

Met het nieuwe reservaat in de Zuidelijke Atlantische Oceaan zou daar 20 miljoen vierkante kilometer bij komen.

Om het reservaat goedgekeurd te krijgen, moest het de steun krijgen van 75 procent van de delegaties en dat is opnieuw mislukt. Van de 64 lidstaten keurden er dinsdag slechts 38 het voorstel goed, en daarmee halen landen als Japan, Noorwegen en IJsland opnieuw hun slag thuis.

Milieuverenigingen reageren ontstemd op de nieuwe mislukking. ‘Er is een dringende behoefte aan betere bescherming voor onze walivssen, dolfijnen en walvisachtigen’, stelt Josh Coates van Sea Shepherd.

‘Dat is precies wat dit reservaat zou doen. Het zou ook de groei van duurzaam walvistoerisme aanzwengelen en broodnoodzakelijk onderzoek mogelijk maken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.