‘Jongeren wacht klimaatrekening van 500.000 miljard euro’

De volgende generatie wacht een klimaatrekening van zo’n 500.000 miljard euro, als de CO2-uitstoot niet snel drastisch wordt teruggedrongen. Dat heeft de bekende klimaatwetenschapper James Hansen berekend.

NASA/Kathryn Hansen (CC0)

 

Het grootste deel van dit bedrag gaat naar technologie om de opwarming van de aarde te beperken. ‘Als de CO2-uitstoot niet drastisch teruggedrongen wordt, schepen we jongeren op met een gigantische schoonmaakklus en zeer schadelijke klimaatimpact’, zegt Hansen, hoogleraar aan het Earth Institute van de Columbia University in de VS en hoofdauteur van de studie. Duizenden miljarden euro’s zijn dan volgens hem nodig om de CO2 uit de atmosfeer te verwijderen.

Landbouw en bosbouw

Hoewel er internationale afspraken gemaakt zijn over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, lijkt het er vooralsnog niet op dat dit in het gewenste tempo gaat gebeuren. Als de CO2-uitstoot vanaf 2021 met 6 procent per jaar wordt teruggebracht, moet tegen 2100 nog 150 miljard ton CO2 uit de atmosfeer verwijderd worden.

Als de emissie echter blijft groeien met 2 procent per jaar, gaat het om 1000 miljard ton tegen 2100. Dergelijke hoeveelheden CO2 verwijderen kan alleen met zeer dure technische oplossingen.

Volgens Hansen is het momenteel nog mogelijk de CO2-uitstoot tegen relatief lage kosten terug te dringen. Dat kan vooral door andere landbouw- en bosbouwpraktijken, inclusief herbebossing en bodemverbetering.

De studie is verschenen in Earth System Dynamics, een publicatie van de Europese Geosciences Union.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

janvanhumbeeck

Vooruit, de boeren gaan het weer moeten oplossen. Gaat die inspanning ook vergoed worden?Hoe? met subsidies of voedselprijsstijgingen?

LEES OOK

Biberbaer (CC-BY-SA-3.0)
Veertien cruciale punten of “wurgpunten” in de wereldwijde voedselhandel vormen een onderbelicht maar daarom niet minder belangrijk aspect van de globale voedselzekerheid.
NASA ICE CC BY 2.0
2016 was een rampjaar voor het klimaat, bevestigen bijna vijfhonderd wetenschappers in een rapport. Het ene na het andere record ging voor de bijl.
ITU Pictures CC BY 2.0
De volgende generatie wacht een klimaatrekening van zo’n 500.000 miljard euro, als de CO2-uitstoot niet snel drastisch wordt teruggedrongen.
Hans (cc: 0)
Als de CO2-concentratie in de atmosfeer blijft stijgen, kan de voedingswaarde van rijst, graan en andere belangrijke gewassen dalen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.