Jordanië geeft werkvergunningen aan Syrische vluchtelingen

Jordanië is het eerste land in de Arabische regio dat werkvergunningen geeft aan vluchtelingen uit Syrië. Dergelijke vergunningen zijn de eerste in hun soort.

  • Oxfam International CC BY-NC-ND 2.0 Syrische arbeiders in het Zaatari vluchtelingenkamp Oxfam International CC BY-NC-ND 2.0

Het gaat om niet-werkgever-specifieke en niet-functie-specifieke vergunningen in de bouwsector. Het zijn met andere woorden vergunningen die iedereen die een baan in de bouw ambieert, kan aanvragen.

De vergunningen zijn van tijdelijke aard en er werd een minimumloon vastgelegd.

Bouwsector open voor iedereen

De uitgifte van de vergunning door de Algemene Federatie van Jordaanse Vakbonden kwam er na een overeenkomst met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Jordaanse overheid.

De bouwsector is volgens het Jordaanse arbeidsrecht opengesteld voor buitenlanders. Een dergelijke arbeidsvergunning was tot kort echter enkel weggelegd voor specifieke werkgevers die op zoek waren naar specifieke profielen.

Voor een aanvraag betalen Syrische vluchtelingen 50 dinar (bijna 60 euro). Voordien was die kostprijs hoger en was de regeling van de sociale zekerheid ingewikkelder.

10.000 legale banen

De aflevering van de werkvergunningen werd mogelijk gemaakt door een overeenkomst tussen de vakbonden en het ministerie van Arbeid in juni. De bedoeling is om jaarlijks 10.000 hernieuwbare vergunningen voor een jaar af te geven aan vluchtelingen die op deze manier legaal tewerkgesteld worden.

Jordanië is het eerste land in de Arabische regio dat soortgelijke vergunningen regelt.

“De nieuwe vergunningen zijn een baanbrekende ontwikkeling voor de regio”, zegt Maha Kattaa van de ILO in Jordanië. “We hebben rekening gehouden met de uitdagingen waar Syrische vluchtelingen voor staan bij het vinden van werk, maar hebben ook de regering bijgestaan in het vinden van een oplossing die goed is voor iedereen: de overheid, de werkgevers en de Syrische arbeiders.”

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Wojtek Ogrodowczyk (CC BY-NC 2.0)
De voormalige Franse rechter Catherine Marchi-Uhel zal aan het hoofd staan van een onafhankelijk panel en de oorlogsmisdaden in Syrië onderzoeken.
Adam Sanders, United States Army (CC by-nc-sa 2.0)
Bijna de helft van alle burgerdoden door oorlogsgeweld viel tussen 2010 en 2015 in Syrië, Irak en Jemen. Dat blijkt uit een rapport van het Internationale Rode Kruis (ICRC).
Vandaag, op 20 juni en Wereldvluchtelingendag, verschijnt de film ‘Dying for Life’ van Andrés Lübbert en Hussein Shabeeb in Belgische zalen.
Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)
Terwijl de Israëlische bezetting deze week vijftig jaar wordt, zoekt de Palestijnse vluchtelingengemeenschap al bijna zeventig jaar een onderkomen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.