Karachi kreunt onder toenemende criminaliteit

Het toenemend sektarisch geweld, afpersing, drugshandel, kidnapping en landroof maken de Pakistaanse havenstad Karachi steeds gevaarlijker. De onderbemande politiediensten kunnen niet op tegen het geweld.

  • Benny Lin (CC BY-NC 2.0) Karachi telt 1 politieagent per 1524 inwoners Benny Lin (CC BY-NC 2.0)

Verschillende politieke partijen zetten criminelen in

Uit een recente studie door de provinciale overheid blijkt dat de politiediensten in de stad maar over 26.847 manschappen beschikken, waarvan er meer dan achtduizend gereserveerd zijn voor de bescherming van gebouwen en belangrijke personen. Nog eens drieduizend zijn betrokken bij onderzoek.

Daardoor zijn er amper 14.433 politieagenten ter beschikking om de wet te handhaven in een stad van 20 miljoen inwoners. Dat is 1 politieagent per 1524 inwoners in een stad die vorig jaar meer dan veertigduizend misdrijven optekende en daarmee een van de gevaarlijkste plekken ter wereld is.

‘Er is een enorm misbruik van de politie in Karachi door de hardnekkige VIP-cultuur, die politieagenten ervan weerhoudt om aan het werk te gaan in hun eigen bureau’, zegt Jameel Yusuf, voormalige chef van het Citizens-Police Liaison Committee (CPLP), een organisatie die nauw samenwerkt met de politiediensten in Karachi en met de provinciale overheid.

Privébedrijven

De situatie heeft de vraag naar bescherming door privébedrijven snel doen groeien. Volgens kolonel Nisar Sarwar, voormalige voorzitter van de All Pakistan Security Agencies Association (APSAA), telde zijn organisatie zo’n vijftigduizend leden in de hoofdstad Karachi. Maar volgens Sarwar zijn er nog ontelbare beveiligingsfirma’s die geen lid zijn van de APSAA.

Uit onderzoek van de politiediensten blijkt dat misdaad en politiek sterk verweven raken in Karachi. ‘Ze complementeren elkaar’, zegt de voormalige politiechef Shahid Hayat Khan. ‘Verschillende politieke partijen zetten criminelen in. Hetzelfde geldt voor religieuze militante groepen, die soms banden hebben met de drugshandel.’

Ook de private bewakingsfirma’s hebben niet altijd schone handen. In sommige gevallen bleek het personeel betrokken in bankovervallen.

Politieke inmenging

Volgens de deskundigen ligt de oplossing in het verminderen van de politieke inmenging in de politiediensten. ‘Geef de politiechef een ambtstermijn van drie jaar, met complete autoriteit over zijn team en de bijhorende verantwoordelijkheid, en je zult het verschil zien’, zegt Khan, die het zelf na een jaar voor bekeken hield door de constante politieke inmenging.

Volgens Yusuf kunnen ook meer agenten vrijgemaakt worden voor politietaken als privéfirma’s bepaalde taken overnemen. ‘De druk op de diensten al verminderen als patrouilles, de bewaking van gevoelige installaties en VIP’s wordt overgenomen door privéfirma’s’, zegt hij. Dat zou ook goedkoper zijn dan het aantrekken van meer agenten.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.