Keniaanse muzikanten die opkomen voor homorechten hebben geen stem

Keniaanse muzikanten die opkomen voor de rechten van de LGBT-gemeenschap, ze bestaan. Maar optreden op de grote podia hoort er vooralsnog niet bij.

  • bron: Youtube In zekere zin is Art Attack blij met de ban van de overheid want daardoor hebben de song en de boodschap net meer aandacht gekregen. bron: Youtube

In de recentste muziekvideo van de Keniaanse muzikant Art Attack lopen een lesbisch en een homokoppel hand in hand in een park in Nairobi. Beelden van hun eerste kus, tot scenes in de slaapkamer, worden afgewisseld met anti-homoslogans in krantenartikels en beeldmateriaal van anti-homoprotesten in Kenia en Oeganda.

Art Attack wil met zijn song Same Love, een remix van het nummer van het Amerikaanse hip hopduo Macklemore en Lewis, de aandacht vestigen op homorechten in Kenia en het debat daarrond openen.

Strafbaar

De video kreeg op enkele dagen tijd 200.000 hits op YouTube, maar werd kort na de release verboden door de Keniaanse overheid.

De voorzitter van de Raad voor de Filmkeuring, Ezekiel Mutua, waarschuwde kort na de ban dat ‘iedereen die de video laat zien, op welk platform ook, handelt in strijd met de wet’.

Homoseksualiteit is strafbaar volgens het Keniaanse strafrecht. Overtreders riskeren een celstraf die kan oplopen tot veertien jaar.

Verstoten

Art Attack, de artiestennaam voor Ken Kabuga, zegt dat hij al sinds 2013 begaan is met de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LGBT). Hij maakt muziek maar schrijft onder meer ook blogs over dit thema.

Hij baseerde zijn recentste song en de bijhorende video op het leven van een homoseksuele vriend, de 25-jarige gospelzanger Joji Baro (George Barasa), die ook als acteur optreedt in het muziekfilmpje.

Baro nam zijn toevlucht tot drugs en alcohol nadat zijn familie hem verstoten had toen ze zijn geaardheid ontdekten. Baro zat toen nog maar op de middelbare school. Enkele jaren later ontdekte hij op de koop toe dat hij hiv-positief was.

Haatmail

In zekere zin is Art Attack blij met de ban van de overheid want daardoor hebben de song en de boodschap net meer aandacht gekregen.

Maar hij kreeg ook een massa haatmail over zich heen. ‘Ik wilde het debat openen en rekende op deze reacties. Ik ben niet geschokt door het feit dat sommigen vinden dat ik naar de hel moet gaan of vermoord moet worden. Als ik dit al over mij heen krijg als artiest, kan je je wel inbeelden hoe het moet zijn als je homoseksueel bent, wat je dan dag in, dag uit moet aanhoren’, zegt hij.

Parlementair medewerker Irungu Kang’ata is blij met de officiële ban van Same Love, ook al is de video online nog te vinden.

‘De meeste Kenianen komen enkel in contact met muziek via de radio en de televisie’, zegt hij. ‘Zelfs al verhinderen we dat er één enkele ziel deze video ziet, dan is dat al belangrijk.’

Dat hijzelf ook zichtbaar is in de video, in een beeldfragment over een anti-homobetoging die hij vorig jaar leidde in Nairobi, vindt hij geen bezwaar. ‘Ik denk dat het de bedoeling is om aan te tonen dat homo’s onderdrukt worden in Kenia, en dat ik een van de politici ben die dat doen. Ik ben blij dat ik op die manier wordt afgebeeld, want het is een feit dat ik homoseksualiteit bestrijdt’, zegt hij.

Gelijkwaardige dromen

Rapster, woordkunstenares en LGTB-activiste Grace Wambui Munene, bekend onder de artiestennaam Grammo Suspect, steunt Art Attack. Ze strijden eenzelfde strijd.

Grammo Suspects laatste liedje My Love Is Valid gaat over haar droom om samen te kunnen zijn met een vrouw, wetende dat de meeste mensen dit afdoen als een nachtmerrie.

‘Iedereen heeft het over het feit dat elke droom even waardevol is’, zegt ze. ‘Je kan dromen over het hebben van een echtgenoot, maar het zou als vrouw ook toegestaan moeten zijn om te dromen over een relatie met een andere vrouw. Mensen kiezen hun dromen niet zelf, ze komen gewoon op je af.’

‘Wie zal mij ooit vragen om Our Love is Valid op een podium te performen?’ vraagt ze zich nog af. ‘Ik word niet uitgenodigd op muziekevents want de organisatoren zijn nog niet klaar om een lesbische vrouw toe te laten op hun podia.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.