Kledingmerk Gore-Tex bant gevaarlijke stoffen

Gore-Tex, het bekendste merk van waterdichte membranen in outdoorkleding, bant het gebruik van de erg omstreden PFK’s. De kans is groot dat ook andere merken nu volgen en hun productie opschonen.

  • Thomas Senf (CC BYNC-ND 2.0) Thomas Senf (CC BYNC-ND 2.0)

Membranen zoals Gore-Tex zijn zijn niet meer weg te denken uit onze skikledij, outdoorjassen en schoenen. Ze zijn waterdicht en toch ademend, maar ook omstreden omdat ze perfluorkoolstoffen (PFK’s) bevatten. Van die complexe chemische stoffen is bekend dat ze kankerverwekkend zijn of de voortplanting en het hormoonsysteem verstoren.

PFK’s breken bovendien moeilijk af en kunnen jaren in het lichaam blijven. Ze verspreiden zich overal ter wereld en zijn ontdekt in afgelegen bergstreken en zelfs in de lever van ijsberen. Steeds meer wandelaars, joggers, klimmers en skiërs sloten zich daarom aan bij een campagne van Greenpeace, om outdoormerken te overtuigen de stoffen niet langer te gebruiken.

2020

Gore Fabrics, het bedrijf achter Gore-Tex, geeft nu toe aan de druk en belooft tegen 2020 geen PFK’s meer te gebruiken. Het deed de aankondiging gisteren op de grootste outdoorbeurs ter wereld in München.

Het bedrijf zegt PFK’s tegen eind 2020 te bannen uit 85 procent van het gamma.

Het bedrijf zal tegen eind 2020 de stoffen bannen uit 85 procent van het gamma, waaronder membranen voor jassen, schoenen, handenschoenen en accessoires. Drie jaar later moeten de stoffen verdwenen zijn uit de hele productieketen.

‘Samen met onze leveranciers hebben we ons voorgenomen deze doelstellingen te halen via een agressief innovatieprogramma’, zegt Christian Langer van Gore. ‘We zullen nieuwe waterdichte materialen en membranen ontwikkelen.’

Het bedrijf zet daarvoor in op verschillende pistes en wil eind volgend jaar al de eerste PFK-vrije producten in de winkelrekken hebben.

Overwinning

‘Dit is een overwinning voor alle natuurliefhebbers’, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. ‘Sinds het begin van onze campagne hebben honderden duizenden outdoorsportliefhebbers samen met ons online gestreden om deze merken aan te sporen geen PFK’s meer te gebruiken.’

Merken als Vaude en Fjällräven hadden eerder al beslist om PFK’s te weren. Grote merken als The North Face en Mammut blijven de stoffen voorlopig wel nog gebruiken, maar met een invloedrijke speler Gore lijkt de omslag echt ingezet.

‘We zijn er nog niet,’ zegt Thijs. ‘Maar de ongelooflijke versnelling op weg naar een buitensportsector zonder gevaarlijke PFK’s bewijst dat een sector op relatief korte tijd kan worden getransformeerd — als de voornaamste actoren bereid zijn om samen verantwoord te handelen’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.