Klimaatmars Parijs afgelast, Climate Express wil mars in België

Naar aanleiding van de recente terreuraanslagen besliste de Franse overheid gisteren dat de geplande klimaatmars van 29 november niet kan plaatsvinden. De Belgische organisatie Climate Express die duizenden klmiaatactivisten mobiliseerde om met trein en bus naar Parijs te gaan, reageert teleurgesteld, maar wil ook een alternatief organiseren.

  • Stephen Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0) Vorig jaar vond onder andere in New York een grote klimaatmars plaats. Stephen Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0)

In een persbericht betreurt Climate Express dat op de alternatieve voorstellen van de internationale klimaatbeweging niet werd ingegaan door de Franse overheid. Gisteravond werd meegedeeld dat alle manifestaties en grote bijeenkomsten in Parijs verboden zijn. Dit geldt ook voor de aangekondigde klimaatmars van 29 november waar honderdduizenden mensen werden verwacht.

Climate Express benadrukt het belang om de stem van de burger ondanks de moeilijke veiligheissituatie een plaats te geven. Nu dit niet kan in Parijs, bekijkt de organisatie of een mars in Brussel mogelijk is. De activisten gaan hiervoor in overleg met de bevoegde overheden.

Op 24 november vertrekt er wel een groep van 330 fietsers met de eisen van Climate Express naar Parijs. ‘Ook al kan de massabetoging niet doorgaan, wij sturen onze fietsende voorhoede naar Parijs. Ze zullen er de zes eisen van Climate Express afgeven aan de delegatie die België op de klimaattop vertegenwoordigt’, zegt vice-voorzitter Bram Sercu.

Bijna 10.000 Belgen planden om met vrijwilligersorganisatie Climate Express naar de klimaatmars in Parijs te trekken. Climate Express zal in overleg met partners NMBS, SNCF en Busfan de tickets van de trein en busreizigers in de mate van het mogelijke terugbetalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.