Klimaatverandering dreigt investeerders 3800 euro te kosten

Private investeerders kunnen tegen eind deze eeuw tot 4200 miljard dollar (3800 miljard euro) verliezen als de wereld er niet in slaagt de klimaatverandering onder 2 graden Celsius te houden. Wordt er niets ondernomen, dan klokt het verlies zelfs af op 7000 miljard dollar.

  • Frits Ahlefeldt-Laurvig (CC BY-NC-ND 2.0) De verliezen ontstaan uit onder meer de gevolgen van extreem weer, maar ook uit de lagere economische groei die de analisten verwachten als gevolg van de klimaatverandering. Frits Ahlefeldt-Laurvig (CC BY-NC-ND 2.0)

De duizelingwekkende bedragen zijn afkomstig uit een rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU), de onderzoeksdienst van het toonaangevende tijdschrift The Economist. 4200 miljard dollar is vergelijkbaar met het bruto binnenlands product van een land als Japan.

De verliezen ontstaan uit onder meer de gevolgen van extreem weer, maar ook uit de lagere economische groei die de analisten verwachten als gevolg van de klimaatverandering.

Harde keuze

‘Investeerders worden momenteel geconfronteerd met een harde keuze’, zegt Brian Gardner, hoofdauteur van het rapport. ‘Ze slikken stevige verliezen op hun investeringen in de sector van fossiele brandstoffen als er robuuste klimaatactie komt, of ze lijden grote verliezen in hun hele portfolio als de gevolgen van de klimaatverandering niet beperkt kunnen worden.’

‘Het systemische milieurisico mag niet onderschat worden’

Toch zijn er ook mogelijkheden om aan die keuze te ontsnappen, zegt hij. ‘Een derde weg uitstippelen, weg van die keuze zou een sterke motivatie moeten zijn voor investeerders om samen met de bedrijven in hun portfolio’s investeringen te verschuiven naar een winstgevende, CO2-arme toekomst.’

Het rapport roept beleidsmakers op om het ‘systemische milieurisico’ niet te onderschatten, een prijs op CO2 te plakken en vooral een stevig klimaatverdrag overeen te komen in Parijs later dit jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.