Klimaatverandering drijft bloemen en bijen uiteen

Warmere lentes doen de agenda’s van bijen en bloemen steeds minder goed overeenkomen, en vormen zo mogelijk een bedreiging voor de bestuiving van gewassen. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de landbouw, waarschuwen wetenschappers van de Universiteit van East Anglia (UEA).

  • Michael (CC BY-NC-SA 2.0) 'Deze orchideeën zijn zo geëvolueerd dat ze op het juiste moment bloeien, als de lente aanbreekt en deze specifieke bijen er zijn', zegt onderzoeker Karen Robbirt van de School of Biological Sciences aan de UEA. 'Maar we hebben ontdekt dat de planten en hun bestuivers op een andere manier reageren op de klimaatverandering, en dat de opwarming dat verschil tussen planten en bijen verder zal vergroten.' Michael (CC BY-NC-SA 2.0)

De onderzoekers concentreerden zich op de specifieke interactie tussen de zwartbronzen zandbij en de spinnenorchis, een wilde orchidee. Op basis van onder meer exemplaren in musea konden ze teruggaan tot 1848, en vergeleken ze hun gegevens met de klimaatdata van het Britse Met Office.

Uit hun analyse, die ze publiceerden in het tijdschrift Current Biology, blijkt dat de wilde orchideeën steeds vroeger op het jaar beginnen bloeien. De bijen houden echter geen gelijke tred: voor elke graad opwarming van de gemiddelde lentetemperatuur gaan de bijen vroeger uitvliegen, de mannetjesbijen zelfs zo’n negen dagen.

Landbouw

‘De klimaatverandering zal in toenemende mate impact hebben op de bestuivingsprocessen in het milieu.’

‘Deze orchideeën zijn zo geëvolueerd dat ze op het juiste moment bloeien, als de lente aanbreekt en deze specifieke bijen er zijn’, zegt onderzoeker Karen Robbirt van de School of Biological Sciences aan de UEA.

‘Maar we hebben ontdekt dat de planten en hun bestuivers op een andere manier reageren op de klimaatverandering, en dat de opwarming dat verschil tussen planten en bijen verder zal vergroten. Als deze tendens ook voorkomt in minder specifieke systemen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de productiviteit van gewassen.’

‘De klimaatverandering zal in toenemende mate impact hebben op de bestuivingsprocessen in het milieu, en kan zo tot een ineenstorting van de interacties tussen soorten leiden’, zegt haar collega en hoofdauteur Anthony Davy. ‘Omdat de soorten op verschillende seizoenstekenen reageren, of er in een ander tempo op reageren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.