Kondigt Argentinië ruk naar rechts aan in Latijns-Amerika?

Kondigt de Argentijnse presidentsverkiezing van zondag een ruk naar rechts aan in Latijns-Amerika? Ook in andere landen met een linkse regering sputtert immers de economie.

  • Nahuel Padrevecchi / Flickr (CC by 2.0) De economische veranderingen die Macri belooft, zullen de relaties met de buurlanden beïnvloeden. Maar zijn buitenlandpolitiek kan de regionale verhouding dramatisch veranderen. Nahuel Padrevecchi / Flickr (CC by 2.0)

In Argentinië komt zeker en vast een cyclus te einde. Na twaalf jaar Kirchners – eerst Néstor Kirchner (2003-2007), vervolgens zijn vrouw Cristina Fernández – komt er straks een rechtse president, Mauricio Macri, de kandidaat van het conservatieve Republikeins Voorstel en de traditionele Radicale Burgerunie.

Maar is dat tegelijk het einde van een cyclus in heel Latijns-Amerika? Ook Brazilië en Venezuela – eveneens landen met een linkse regering – zitten in een zware politieke en economische crisis.

‘We kunnen nog niet zeggen of dit het einde van een cyclus is maar dit is in elk geval een zeer complexe crisis, met herverdelende regeringen die in de problemen zijn gekomen, vooral in Brazilië, Argentinië en Venezuela’, zegt Tullo Vigevani, hoogleraar aan de Staatsuniversiteit van São Paulo.

Populistische regeringen

Volgens voormalig diplomaat Marcos Azambuja – vroeger Braziliaans ambassadeur in Argentinië en Frankrijk – gaat het alvast ‘niet om het einde van een cyclus, wel om de achteruitgang van een groep regeringen die naar populisme en nationalisme neigen.’ Het gaat niet langer om linkse maar om populistische regeringen, zegt hij.

Hij vreest dat Venezuela, waar de economie op instorten staat, naar een ondemocratische ontknoping gaat; president Nicolás Maduro is er te kwetsbaar.

Brazilië zit sinds eind 2014 in een recessie, met daarbovenop het enorme corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. De populariteit van president Dilma Rousseff bereikte een historisch dieptepunt; ze dreigt zelfs afgezet te worden. Maar in tegenstelling tot Venezuela zal ‘de verandering in Brazilië zeker democratisch verlopen’, zegt Azambuja.

Slecht bestuurd

De regeringen in Brazilië, Argentinië en Venezuela hebben economisch slecht bestuurd, met te weinig investeringen, te weinig innovatie, te weinig aanpassingen van het productiesysteem, zegt Vigevani. De consensus ging voor op de uitbreiding.

Anderzijds kunnen de sociale programma’s waarmee die regeringen miljoenen mensen uit de armoede hebben gehaald, niet afgeschaft of verminderd worden. Zelfs Macri kondigde al aan dat hij ze zou voortzetten.

Zware economische crisis

De verdeeldheid in het peronistische kamp, die hem mee aan de overwinning hielp, zal het Macri de komende jaren in elk geval wat makkelijker maken. Maar op economisch vlak wacht hem een zware taak.

De werkloosheid is hoog, de inflatie zit dicht bij de 30 procent, de internationale reserves zijn klein en op de zwarte markt noteert de dollar bijna 50 procent hoger dan de officiële wisselkoers – om maar enkele van de problemen te noemen.

De economische veranderingen die Macri belooft, zoals het opheffen van de beperkingen op de buitenlandse handel, zullen de relaties met de buurlanden beïnvloeden. Maar zijn buitenlandpolitiek kan de regionale verhouding dramatisch veranderen.

Venezuela uit de Mercosur

Hij wil bijvoorbeeld Venezuela uit de Mercosur zolang het huidige regime het daar voor het zeggen heeft. Hij beroept zich daarvoor op de democratie-clausule van het Zuid-Amerikaanse handelsblok, de clausule waardoor Paraguay al meer dan een jaar geschorst is na de afzetting van president Fernando Lugo in 2012.

Macri gaat ook toenadering zoeken tot de VS, Europa en de handelsblokken van de Grote Oceaan. Zijn belofte voor minder beperkingen in de handel gaat in tegen de protectionistische tendensen van de linkse regeringen in Latijns-Amerika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.