Krugerpark doodt 350 nijlpaarden en buffels

De rangers van het Krugerpark hebben de opdracht gekregen om 350 nijlpaarden en buffels te doden. Deze maatregel moet andere dieren redden van de droogte, de ergste sinds 35 jaar in Zuid-Afrika.

  • Public domain (CC0) De parkwachters kregen de opdracht om de populaties van de buffels en nijlpaarden uit te dunnen. Ze hopen op deze manier te voorkomen dat duizenden andere dieren zullen sterven van dorst. Public domain (CC0)

Het wereldberoemde Kruger National Park haalt regelmatig het nieuws omdat het een geliefd doelwit is voor stropers.

Deze week zijn het niet de stropers die ervoor verantwoordelijk zijn dat honderden dieren de dood vinden, maar de parkwachters zelf.

Omdat Zuid-Afrika kampt met de ergste droogte in 35 jaar, hebben verantwoordelijken van het Krugerparkt opdracht gegeven om de populaties van de grootste grazers uit te dunnen. Ze hopen op die manier te voorkomen dat duizenden andere dieren zullen sterven van dorst.

Soort niet in gevaar

Het Krugerpark telt een populatie van 7500 nijlpaarden en 47.000 buffels. Beide soorten zitten volgens officiële cijfers van het park op hun hoogste aantal ooit. Enkele honderden van de dieren afschieten, zal met andere woorden de soort niet in gevaar brengen, maar er anderzijds wel voor zorgen dat de watervoorzieningen en graslanden van het park minder onder druk komen te staan.

De buffel- en nijlpaardenpopulatie nam in de jaren 1990 met de helft af na een lange periode zonder regen.

Met deze drastische maatregel wil het Krugerpark een massale sterfte vermijden als gevolg van water- en voedseltekort zoals in de vroege jaren 1990 het geval was. Toen leidde een lange periode zonder regen ertoe dat de buffel- en nijlpaardenpopulatie met de helft afnam.

De dieren zullen in eerste instantie gedood worden in de meest “kwetsbare delen” van het park, zoals in de buurt van de kleinste poelen waar nijlpaarden samentroepen en er het schaarse water vervuilen met hun uitwerpselen zodat het niet meer drinkbaar is voor andere dieren.

Het vlees van de gedode dieren zal verdeeld worden onder de armste gemeenschappen die aan de grens van het park wonen. Het Kruger National Park is 20.000 vierkante kilometer groot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.