Lage olieprijs kan schone energie in Latijns-Amerika niet stoppen

Schone energie boekt gestage vooruitgang in Latijns-Amerika, zeggen experts, ondanks de lage olieprijzen. In het verleden leidden lage olieprijzen tot minder animo voor hernieuwbare energie.

  • Lance Cheung (CC BY 2.0) Elektriciteit van zonnecentrales die in 2013 en 2014 werden geïnstalleerd, kost 11 cent per kilowattuur in Zuid-Amerika, 12 cent in Noord-Amerika en meer dan 31 cent in Centraal-Amerika en het Caraïbische gebied. Lance Cheung (CC BY 2.0)
  • skyseeker (CC BY 2.0) De World Wind Association (WWEA) maakte op 5 februari bekend dat de eerste cijfers over 2014 'er zeer goed uitzien.' skyseeker (CC BY 2.0)

‘Vooral nieuwe markten in Latijns-Amerika en Afrika laten zien welke belangrijke rol windenergie als goedkope en betrouwbare bron momenteel speelt in de energievoorziening’

De meeste Latijns-Amerikaanse landen hebben middellange- en langetermijndoelen gesteld op het gebied van alternatieve energie. Aan die doelstellingen houden ze vast, ondanks economische fluctuaties en dalende olieprijzen.

Volgens Hugo Ventura, hoofd Energie en Natuurlijke Hulpbronnen bij de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (Cepal), is dat een gevolg van twee factoren. ‘Eén factor is dat de landen beloofd hebben meer hernieuwbare energie op te wekken om zo hun energiemix te diversifiëren, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van CO2 te verlagen. Een ander aspect is dat de spelers in de energiesector vooruitdenken’, zegt Ventura.

Studies laten zien dat hernieuwbare energie in de regio het goed doet. De World Wind Association (WWEA) maakte op 5 februari bekend dat de eerste cijfers over 2014 ‘er zeer goed uitzien.’ In een rapport bevestigt de WWEA dat ‘investeringen in windenergie nog steeds met enorme snelheid groeien.’

‘Vooral nieuwe markten in Latijns-Amerika en Afrika laten zien welke belangrijke rol windenergie als goedkope en betrouwbare bron momenteel speelt in de energievoorziening’, zegt Stefan Gsänger, secretaris-generaal van de WWEA.

skyseeker (CC BY 2.0)

De World Wind Association (WWEA) maakte op 5 februari bekend dat de eerste cijfers over 2014 ‘er zeer goed uitzien.’

Concurrentie

De lage prijzen van fossiele brandstoffen schaden de economieën van olieproducerende landen in de regio, zoals Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Mexico, Peru en Venezuela. Staatsoliebedrijven ervaren daar problemen met planning en operaties. Importerende landen, zoals de Centraal-Amerikaanse landen en Chili, profiteren er echter van. Zij betalen minder voor hun olie. Voor consumenten in beide groepen landen kan de energierekening lager uitvallen.

Onder deze omstandigheden kan hernieuwbare energie qua kosten al concurreren met fossiele brandstoffen zoals aardgas, staat in het rapport Renewable power generation costs in 2014 van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena).

Volgens de Irena-studie zijn de kosten van het opwekken van zonne-energie niet hoger meer dan die van elektriciteitsopwekking met fossiele brandstoffen. Elektriciteit van zonnecentrales die in 2013 en 2014 werden geïnstalleerd, kost 11 cent per kilowattuur in Zuid-Amerika, 12 cent in Noord-Amerika en meer dan 31 cent in Centraal-Amerika en het Caraïbische gebied.

De gemiddelde kosten van elektriciteit die wordt opgewekt door waterkrachtcentrales in Zuid-Amerika bedroeg 4 cent per kilowattuur. Waterkracht, de grootste hernieuwbare energiebron in de regio, is kwetsbaar voor droogte, zoals momenteel in het zuiden van Brazilië heerst. Brazilië heeft 86 gigawatt geïnstalleerde waterkrachtcapaciteit. In Mexico is dat meer dan 11.000 megawatt 11 gigawatt, in Argentinië 10 gigawatt en in Colombia bijna net zoveel, volgens de cijfers van Irena.

Levensvatbare niche

Vijftien procent van de Braziliaanse energiemix is momenteel afkomstig van hernieuwbare energie.

Schone energie verlaagt het olieverbruik en vermindert de CO2-uitstoot die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De sector genereert verder banen en trekt investeringen aan, zegt Eduardo Rincón, hoogleraar aan de Autonome Universiteit van Mexico-Stad.

Volgens een rapport uit 2014 van Climatescope, trok de Braziliaanse sector voor hernieuwbare energie 96,3 miljard dollar aan investeringen aan tussen 2006 en 2013. In Mexico was dat in dezelfde periode 11,3 miljard dollar.

Vijftien procent van de Braziliaanse energiemix is momenteel afkomstig van hernieuwbare energie. In Chili is dat 8 procent en in Mexico 5 procent. Chili streeft ernaar om 20 procent van de energiemix in 2025 uit hernieuwbare energie te laten bestaan. Mexico heeft een doel van 23 procent gesteld in 2018.

Ventura van Cepal verwacht dat de olieprijzen in 2016 zullen stabiliseren tussen 70 en 80 dollar per vat. ‘Met dergelijke prijzen is er een levensvatbare niche voor hernieuwbare energie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.