Landbouwexperts vragen subsidie voor peulvruchten
Niet alleen granen, maar ook peulvruchten moeten gesubsidieerd worden omdat ze zeer gezond zijn voor de mens en de teelt bijdraagt aan duurzame ontwikkeling. Dat stelden landbouwexperts dinsdag tijdens een VN-bijeenkomst in Rome.
Kikkererwten, linzen en andere peulvruchten worden volgens de experts ondergewaardeerd, terwijl ze een belangrijke rol kunnen spelen bij het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Mahmoud Solh, algemeen directeur van het International Center for Agriculture Research in Dry Areas (Icarda), verwees naar een project in Sri Lanka waarbij kinderen zestig dagen lang ijzerrijke linzen te eten kregen. Hun bloedprofiel verbeterde daardoor spectaculair, zei hij. Peulvruchten kunnen een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van bloedarmoede en andere ondervoedingsverschijnselen in ontwikkelingslanden.
Stikstof
‘Peulvruchten zijn goed voor mensen en voor de bodem’, zei Eduardo Mansur, hoofd van de afdeling Land en Water bij de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Ze houden grote hoeveelheden stikstof vast in de bodem, waardoor de vruchtbaarheid verbetert en de noodzaak om stikstof bij te strooien vermindert. Tuinbonen hebben deze eigenschap het sterkst.
Peulvruchten hebben ook in rijke landen veel potentieel, met name als het gaat om de zorg voor het milieu. Michele Pisante van de Italiaanse Raad voor Landbouwonderzoek en Agrarische Economie (CREA) zei dat uit experimenten blijkt dat vruchtwisseling tussen peulvruchten en granen tot 88 kilogram stikstof per hectare kan uitsparen in Europa. In Europa wordt, naar internationale standaarden gemeten, veel stikstof gebruikt.
Sinds 1962 is de productie van peulvruchten sterk teruggelopen, vergeleken met de productie van granen.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2790 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Nieuws
-
De Ontwikkelaars
-
Reportage
-
Nieuws
-
Nieuws