Libische milities plegen oorlogsmisdaden

Verschillende milities in het westen van Libië plegen straffeloos mensenrechtenschendingen waaronder oorlogsmisdaden, zegt Amnesty International op basis van onder meer satellietbeelden.

  • © Reuters © Reuters

“De wet van het wapen heerst in Libië tegenwoordig”

In het gisteren (woensdag) verschenen rapport Rule of the gun: Abductions, torture and other abuses by militias in western Libya, schetst Amnesty een grimmig beeld van de situatie in het westen van het land. Het rapport beschrijft hoe gewapende groepen niet alleen hun gevangenen standrechtelijk executeren, folteren en mishandelen, maar ook burgers viseren op basis van hun afkomst of veronderstelde politieke banden. Milities aan verschillende zijden van het conflict hebben zich schuldig gemaakt aan beschietingen van volkswijken, burgerinfrastructuur en ziekenhuizen.

“De wet van het wapen heerst in Libië tegenwoordig”, zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty. “Gewapende groepen en milities maken er amok, lanceren aanvallen tegen burgerwijken en maken zich in alle straffeloosheid schuldig aan misbruiken, waaronder oorlogsmisdaden.”

Raketaanval

De organisatie beschikt onder meer over satellietbeelden die aanzienlijke schade aantonen van burgerwijken in de regio Warshafana, waaronder ook het Al-Zahra ziekenhuis dat onder zwaar raketvuur kwam te liggen. Bij een aanval op de dienst Intensieve Zorgen kwamen tien mensen om, onder wie artsen, verplegend personeel, patiënten en bezoekers.

Ex-gijzelaars getuigen over mishandelingen, zoals slagen met stokken en metalen staven, elektrische schokken en urenlang opgehangen worden in pijnlijke houdingen.

“Medische gebouwen zijn verboden als doelwit onder het internationaal recht en een aanval op die gebouwen kan een oorlogsmisdaad zijn”, zegt Sahraoui.

In onder meer Tripoli, Zawiya, Warshafana zijn groepen burgers ontvoerd en gegijzeld voor losgeld. Inwoners vertellen hoe milities van deur tot deur gaan en mensen kidnappen op basis van hun stad van afkomst of veronderstelde politieke banden. In sommige gevallen worden ze enkel ontvoerd om als pasmunt te dienen in een gevangenenruil. Bij de raids worden ook huizen geplunderd, vernield en in brand gestoken.

Ex-gijzelaars getuigen in het rapport over mishandelingen, zoals slagen met stokken en metalen staven, elektrische schokken en urenlang opgehangen worden in pijnlijke houdingen.

Chaos

“De Libische overheid is er drie jaar lang niet in geslaagd om de milities ter verantwoording te roepen”, zegt Hassiba Hadj Sahraoui. “Dat heeft ze zelfverzekerder gemaakt en ervan overtuigd dat ze boven de wet staan.” Ook de internationale gemeenschap heeft de chaos die in Libië is ontstaan na de opstand in februari 2011 grotendeels genegeerd, zegt Amnesty.

De organisatie roept de milities en gewapende groepen op om onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle gevangenen vrij te laten die enkel op basis van hun afkomst of politieke banden zijn opgepakt. De gevangenen moeten behandeld worden conform het internationaal recht, en bevelhebbers moeten het duidelijk maken dat foltering en andere misbruiken niet getolereerd kunnen worden. De leiders van de milities hebben de plicht om hun ondergeschikten tot de orde te roepen, zegt Amnesty, zo niet riskeren ze vervolging voor het Internationaal Strafhof.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.