Malaria neemt toe onder Belgische toeristen

Wereldwijd komt malaria minder voor, maar het stijgt wel onder Belgische reizigers. Dat heeft het Instituut voor Tropische Geneeskunde bekend gemaakt. Vorig jaar werden 327 nieuwe gevallen vastgesteld in ons land tegenover 215 in 2012. 

© evenogrud

 

Wereldwijd daalde het aantal nieuwe malariagevallen tussen 2010 en 2015 met meer dan twintig procent. Ook het aantal doden halveerde de voorbij jaren. Een opmerkelijke trend is dat het aantal Belgische toeristen dat malaria oploopt, jaarlijks stijgt. Vorig jaar stelde het Antwerps Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) nog 327 nieuwe gevallen vast in ons land. 29 daarvan werden in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen behandeld. Bijna allemaal bleken ze de ziekte te hebben opgelopen tijdens een reis naar Afrika.

Wim Van Den Brande, een Belgische man getrouwd met een vrouw van Afrikaanse origine, reist vaak naar Rwanda met zijn familie. Gezien ze telkens in de buurt van hoofdstad Kigali verblijven, achtten ze de kans klein om besmet te raken met het virus. Nochtans, twee weken na hun terugkomst in België, voelde Wim de ziekte opkomen: ‘Ik ben echt heel ziek geweest in die periode, dat was niet te vergelijken met een seizoensgriepje’, verklaart hij. Na een dikke twee weken, en verschillende nachten op de intensieve zorgen, werd hij officieel genezen verklaard. Een dikke tien dagen later bleek de ziekte terug te zijn.

Er is wereldwijd veel vooruitgang geboekt bij het terugdringen van malaria, maar de ziekte uitroeien blijkt zeer moeilijk te zijn

Wim is niet de enige. Meer en meer gevallen van mensen die officieel genezen worden verklaard, vervallen in de weken daarna opnieuw. Dat roept de vraag op of de parasiet die malaria veroorzaakt resistent aan het worden is voor de geneesmiddelen, al zijn daar nog geen bewijzen van.

​‘We onderzoeken of er een vorm van resistentie is van malaria voor de medicatie. Dat zou een zorgwekkende primeur zijn voor Afrika’, zegt dokter Ula Maniewski van de ITG-reiskliniek. Al benadrukt ze wel dat het evengoed aan een mislukte behandeling kan liggen of omdat de voedingsinstructies niet nauwlettend worden gevolgd. Te vroeg voor conclusies dus. 

Menselijke factor
 

© US Centers for Disease Control and Prevention

Kaart van de gebieden waar malaria het meeste voorkomt

Er is wereldwijd veel vooruitgang geboekt bij het terugdringen van malaria, maar de ziekte uitroeien blijkt zeer moeilijk te zijn. Een van de redenen hiervoor is het menselijk gedrag. ‘Sommige met malaria besmette mensen denken dat ze niet ziek zijn, volgen liever geen medische behandeling of nemen hun medicatie niet meer zodra ze zich beter voelen. Dat verklaart op zich al veel’, aldus Sarah O’Neill, medisch antropologe aan het ITG.

Volgend jaar start de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in drie Afrikaanse landen, Kenia, Ghana en Malawi, met een test van het eerste vaccin tegen malaria. Het is de allereerste test “op het terrein”. Klinische onderzoeken waren al veelbelovend, maar het is nog maar de vraag of het in de praktijk wel zo efficiënt zal zijn.

Malaria is een ernstige ziekte die gepaard gaat met zeer zware koortsaanvallen. Ze wordt veroorzaakt door een parasiet van het type Plasmodium, die verspreid wordt door malariamuggen. Hoewel de laatste jaren veel maatregelen getroffen zijn om malaria in te dijken, zijn er elk jaar nog altijd ongeveer 212 miljoen nieuwe gevallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.