Maleisië onderschept grote lading neushoornhoorns

De Maleisische douane heeft achttien hoorns onderschept die het land waren binnengekomen vanuit Afrika. Sinds begin maart zijn in Azië al meer dan honderd hoorns onderschept.

  • Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0) Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0)

De achttien hoorns kwamen het land binnen via een vlucht van Qatar Airways uit Mozambique. Ze wegen samen 51,4 kilogram en hebben daarmee een straatwaarde van zo’n 2,9 miljoen euro op de Aziatische markt. Ze zaten in een kleine kist met het opschrift ‘kunstwerken’ en waren geadresseerd aan een adres niet ver van de luchthaven.

Sinds begin vorige maand is dit al de zesde keer dat in de regio een lading hoorns wordt onderschept. In totaal werden in de regio al meer dan honderd hoorns in beslag genomen, goed voor een totaal gewicht van 235 kilogram. De vijf eerdere inbeslagnames gebeurden in Hong Kong, Thailand en Vietnam.

De prijs van één hoorn kan oplopen tot een half miljoen dollar.

‘We zullen dna-onderzoek doen op de hoorns om de dynamiek van de smokkel in kaart te kunnen brengen’, zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van het Maleisische ministerie van Leefmilieu. ‘We hopen dat het genetische lab in Zuid-Afrika de afkomst van de hoorns kan bepalen en dat Maleisië zo bij kan dragen in de bredere strijd tegen deze smokkel.’

De stroperij eist een zware tol van de neushoorns in Afrika.

Het aantal witte neushoorns werd er vorig jaar nog op ongeveer twintigduizend geschat. De zwarte neushoorn is nog zeldzamer, daarvan leven er naar schatting nog vijfduizend. De stroperij maakt een einde aan de periode van herstel: dankzij intensieve bescherming kon de soort zich afgelopen eeuw enigszins herstellen: van minder dan honderd dieren tot twintigduizend nu.

Maar nu misdaadorganisaties steeds driester te werk gaan, vormt de stroperij een grote bedreiging voor de soort. De hoorn van de neushoorn heeft erg veel waarde in de Aziatische traditionele geneeskunde, die er onterecht een geneeskrachtige werking aan toeschrijft.

De prijs van één hoorn kan oplopen tot een half miljoen dollar. In 2007 vielen slechts 13 Zuid-Afrikaanse neushoorns in handen van stropers. In 2014 was dat aantal opgelopen tot 1215, een stijging van 9000 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.