Maria Eugenia Vidal, de troefkaart van de geplaagde Argentijnse president Macri

De jonge vrouwelijke goeverneur van de provincie van Buenos Aires gooit hoge ogen. Ze is de eerste niet-peronistische politicus sinds mensenheugnis in de meest gecompliceerde Argentijnse regio. Maar door haar onbuigzame aanpak is ze een van ‘s lands populairste politici geworden. Is er een toekomstige presidente opgestaan?

  • © Maria Eugenia Vidal/Flickr Maria Eugenia Vidal © Maria Eugenia Vidal/Flickr
  • © Maria Eugenia Vidal/Flickr Maria Eugenia Vidal © Maria Eugenia Vidal/Flickr

Dat de centrum-rechtse partij Cambiemos (“Laten we veranderen”) in november vorig jaar de Peronisten van Cristina Kirchner opzij schoven was een verrassing. Maar dat de quasi onbekende Maria Eugenia Vidal het tot goeverneur van de Provincie van Buenos Aires schopte, was zonder meer een schok. Deze provincie die zo groot is als Spanje en de meest bevolkte provincie van het land is ook het moeilijkste om te regeren. De Provincie bestaat voor een groot deel uit voorsteden en gordels van armenwijken rond de hoofdstad Buenos Aires die geregeerd worden door Peronistische potentaten die daar soms al meer dan dertig jaar de plak zwaaien als burgemeester: de zogenaamde “baronnen van de rand”.

Vriend en vijand gingen er van uit dat de jonge Vidal met haar uitstraling van een kleuterjuf, met huid en haar ging opgegeten worden.

De gevreesde Bonaerense

In de Provincie van Buenos Aires opereert immers sinds jaar en dag een maffia die zich toelegt op drughandel, ontvoeringen, vrouwenhandel en gewapende overvallen en recruteert onder corrupte elementen van de Policia de Buenos Aires of de gevreesde “Bonaerense”. Alle politici van naam of stand, die de provincie naar hun hand hebben weten te zetten, zoals voormalige interim president Eduardo Duhalde, de voorganger van Nestor Kirchner, hebben deze maffia’s met rust gelaten en daar hun electoraal voordeel mee gedaan.

Vidal niet. Een half jaar na het aanvaarden van haar mandaat had Vidal al 1600 agenten de laan uit gestuurd. In oktober verwijderde ze de top van het gevangeniswezen, die bestond uit officieren van de Bonaerense. Meer dan honderd cipiers werden ontslagen. Men verweet hen medeplichtigheid bij de ontsnapping begin dit jaar van een aantal zware criminelen uit het drugscircuit.

Eind oktober werd er in San Martin, een voorstad van Buenos Aires, brand gesticht in een rechtbank waar drugsdossiers bewaard werden. Hierbij werden ook pamfletten achtergelaten waarop Vidal met de dood bedreigd werd.

Maar de gouverneur is blijkbaar niet onder de indruk. Ze is recent gescheiden van haar man - ook een politicus -  en is met haar drie jonge kinderen ingetrokken in een militaire kazerne van Moron, een wat vervallen buitenwijk van Buenos Aires.

‘In de kazerne kon ik een huis huren dat overeenkomt met mijn loon’, vertelde ze droog op het culinaire programma “Morfi” waar ze begin vorige week te gast was om uitleg te geven over het groeiende gevoel van onveiligheid in de provincie. ‘Voor mijn werk heeft het weinig zin, dat ik in La Plata ga wonen.’ verwijzend naar de hoofdstad van de provincie, 40 km verwijderd van Buenos Aires. En van alle problemen.

Recht op wapendracht

De presentator van het kookprogramma wilde tussen de taartjes door - “ooh, die met bosbessen is gewoon hééérlijk” - weten of Vidal een voorstander was van het recht op wapendracht.

Een dag eerder was er een gezin overvallen door een gewapende bende - blijkbaar gelinkt met la Bonaerense -  en de dertienjarige zoon van het gezin had een overvaller doodgeschoten, waarna de bendeleden op de vlucht waren geslagen. Vidal trapte niet in de val van het “recht in eigen hand”-sensationalisme dat op de commerciële televisie verkocht wordt.

‘Ik denk dat niemand, buiten de politie, gewapend zou mogen zijn’

‘Ik denk dat niemand, buiten de politie, gewapend zou mogen zijn,’ zei ze nuchter. ‘In dit geval is het goed afgelopen maar dit had op een familiedrama kunnen uitlopen.’ 

Voor Vidal is de strijd tegen de criminaliteit er een van lange adem, zal dit zeker niet gedurende haar vierjarige ambstermijn opgelost worden en is er een duidelijke link tussen de criminelen en het ondermaats functionerend gevangenissysteem. 

Vidal moest zich bij het dessert ook verdedigen voor het feit dat de ambtenaren van de provincie die jaar geen eindejaarspremie zullen krijgen. ‘Er is simpelweg geen geld. Toen we aankwamen in de provincie, hebben we alleen bergen schulden aangetroffen.’ 

© Maria Eugenia Vidal/Flickr

Maria Eugenia Vidal

De ploeg van “Mauricio”

De voorganger van Vidal was niemand minder dan Daniel Scioli, de peronistische presidentskandidaat die het moest afleggen tegen Mauricio Macri bij de presidentsverkiezingen in 2015.

De beloofde reactivering van de economie laat op zich wachten en het lijkt er vooral op dat een paar economische groepen die Macri goed gezind zijn, zoals de multimedia-groep Clarin, hun voordeel doen.

Macri zelf heeft nog niet zo’n goede beurt gemaakt. Met een austeriteitsprogramma heeft hij misschien het gat in de schatkist kunnen dichten maar de portefeuilles van de gewone Argentijn nog niet dikker gemaakt. De beloofde reactivering van de economie laat op zich wachten en het lijkt er vooral op dat een paar economische groepen die Macri goed gezind zijn, zoals de multimedia-groep Clarin, hun voordeel doen.

Vidal is nochtans zo slim om Macri - door zijn partijgenoten familiair “Mauricio” genoemd - niet publiekelijk te bekritiseren. Integendeel. Toen haar werd gevraagd op Morfi wat ze zelf positief en negatief vond van Macri, gooide ze met rozen naar de president en deed ze aan wat voorspelbare zelfkritiek. ‘Mauricio heeft geen problemen om onpopulaire maatregelen te nemen’, zei ze. ‘Hij moet niet zonodig op de voorgrond staan. Hij is niet zo trots als ik, die altijd gelijk wil hebben.’ 

‘Mauricio is op de eerste plaats een uitstekende coach’, zei Vidal verder, alluderend op diens verleden als voorzitter van voetbalclub Boca Juniors. ‘Hij kiest de juiste mensen uit en laat ze samen spelen.’

Vidal mag dan zelf in de peilingen Macri hebben voorbij gestoken als meest populaire politicus. Ze heeft naast haar vastberaden aanpak in de provincie van Buenos Aires - ‘Ik kan deze dingen doen omdat ik geen concessies heb gedaan om aan de macht te komen’ – nog genoeg realiteitszin om te beseffen dat ze bestaat bij gratie van de nationale regering en de financiële back-up.

Maar als ze de komende drie jaar zonder kleurscheuren doorkomt, wordt ze zonder twijfel de sterspeler van de ploeg van “Mauricio”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.