Meer dan 80 procent van ontbossing op amper 11 plekken

Elf locaties in de wereld, waarvan tien in de tropen, zijn goed voor 80 procent van de totale wereldwijde ontbossing tegen 2030. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldnatuurfonds (WWF).

  • CC BY-NC 2.0 Rainforest Action Network Wereldwijd is de zoektocht naar landbouwareaal voor vee en palmolie- en sojaplantages een nog grotere bedreiging voor de bossen dan de houtkap. CC BY-NC 2.0 Rainforest Action Network

De elf zogenaamde “ontbossingsfronten” bevinden zich onder meer in het Amazonegebied, Borneo, het Congobekken, Nieuw-Guinea en Sumatra. In veel gevallen gaat het om hotspots van biodiversiteit die bedreigde soorten als de tijger of orang-oetan herbergen. Tussen 2010 en 2030 dreigt op de elf locaties 170 miljoen hectare bos verloren te gaan, als het huidige tempo wordt aangehouden.

“Beeld je een woud in ter grootte van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal samen, dat in amper twintig jaar met de grond gelijk wordt gemaakt”, zet Rod Taylor van het Wereldnatuurfonds. “We zoeken naar manieren om daar iets aan te doen, en zo de plaatselijke bevolking te beschermen die van de wouden afhankelijk is, maar ook de capaciteit van die wouden om CO2 op te slaan, drinkwater en hout te genereren en miljoenen dier- en plantensoorten te herbergen.”

Landbouw

Wereldwijd is de zoektocht naar landbouwareaal voor vee en palmolie- en sojaplantages een nog grotere bedreiging voor de bossen dan de houtkap. Ook de mijnbouw en grote energie- en infrastructuurprojecten maken de wouden kwetsbaar.

“De bedreigingen voor de bossen zijn groter dan één bedrijf of industrie, en ze stoppen niet bij de landsgrenzen”, zegt Taylor. “Er zijn dan ook oplossingen nodig die rekening houden met het hele landschap: beslissingen moeten in samenwerking genomen worden en rekening houden met de noden van bedrijven, de plaatselijke bevolking en de natuur.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.