Meeste Pacifische eilanden halen Millenniumdoelen niet

Slechts twee van de veertien kleine eilanden van het Pacific Islands Forum, de Cookeilanden en Niue, liggen op schema met alle acht Millenniumdoelen (MDG’s) van de Verenigde Naties. Aan het einde van dit jaar is de deadline van de ontwikkelingsdoelen.

  • OLPC Papua New Guinea (CC BY 2.0) Elf Pacifische eilanden moeten de doelstelling van gendergelijkheid nog halen. OLPC Papua New Guinea (CC BY 2.0)

De eilanden in de Pacifische Oceaan hebben indrukwekkende vooruitgang geboekt op het gebied van kindersterfte. Maar met de doelstellingen op het gebied van armoedevermindering en gendergelijkheid gaat het minder goed.

Ontwikkelingsorganisaties in de regio denken dat de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die de MDG’s moeten opvolgen na 2015, beter aansluiten bij de unieke problemen waar de kleine eilandstaten mee kampen. Maar ze benadrukken dat participatie van ontwikkelingslanden essentieel is voor het verwezenlijken van die doelstellingen.

De belangrijkste kritiek op de MDG’s was het gebrek aan consultatie

“De belangrijkste kritiek op de MDG’s was het gebrek aan consultatie, met als gevolg een aantal doelstellingen die vooral gericht waren op ontwikkelingsprioriteiten in Afrika ten zuiden van de Sahara en die daarna geprojecteerd zijn op alle ontwikkelingslanden”, zegt Derek Brien, directeur van het Pacific Institute of Public Policy (PIPP) in Vanuatu.

De tropische Pacifische Oceaan telt 22 eilandstaten en territoria, verspreid over 15 procent van het aardoppervlak. Er wonen tien miljoen mensen. De meeste eilanden hebben voornamelijk een plattelandsbevolking, die te maken heeft met extreme klimaatgebeurtenissen en een grote afstand tot wereldwijde markten. De werkgelegenheid op de eiland groeit nauwelijks en maakt de vooruitzichten somber voor jongeren, ongeveer de helft van de bevolking op de eilanden.

Vrouwenrechten

Brien denkt dat bij de zeventien SDG’s, waarover in september overeenstemming bereikt moet worden, meer partijen inbreng hebben gehad dan bij de MDG’s. “Vanuit Pacifisch perspectief is het vooral een welkome ontwikkeling dat er nieuwe doelen komen op het gebied van klimaatverandering, oceanen en visserij, inclusieve economische groei, het bevorderen van vreedzame samenlevingen en versterken van instituten die zich houden aan (internationale) regels en normen.”

De meeste onafhankelijke naties ontstonden in Oceanië relatief kort geleden, in de afgelopen 45 jaar. Het PIPP stelt dat ontwikkeling ook afhankelijk is van de opbouw van effectieve overheidsinstituten en het noodzakelijke leiderschap voor goed bestuur en dienstverlening. De nieuwe ontwikkelingsdoelen gericht op de aanpak van corruptie en verbetering van rechtssystemen, ondersteunen deze aspiraties.

Elf Pacifische eilanden moeten de doelstelling van gendergelijkheid nog halen.

Elf Pacifische eilanden moeten de doelstelling van gendergelijkheid nog halen. Tot de doelstellingen na 2015, behoren het elimineren van geweld tegen vrouwen en meisjes, kindhuwelijken en gedwongen huwelijken en het verbeteren van de eigendomsrechten van vrouwen. Op Papoea-Nieuw-Guinea komt bijvoorbeeld geweld voor in twee derde van de gezinnen, blijkt uit cijfers van ChildFund Australia. Verbetering van de positie van vrouwen wordt gehinderd door stereotypen over mannelijke en vrouwelijke (huishoudelijke) rollen en discriminatie op de arbeidsmarkt.

Brien wijst er verder op dat kleine eilanden worstelen met een overvloed aan internationale overeenkomsten, beleidsafspraken en daaraan gekoppelde rapportageverplichtingen. “Er bestaat een dringende behoefte aan betere afstemming van processen die de wereldwijde agenda bepalen. De nieuwe agenda na 2015 moet erop gericht zijn deze processen te stroomlijnen en de bureaucratische last niet te verhogen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.