#MenAreTrash zet strijd om recht op veiligheid voor Zuid-Afrikaanse vrouwen op scherp

Wat begon als protest tegen vrouwenmishandeling in Zuid-Afrika, is ondertussen een heuse hetze geworden. De hashtag #MenAreTrash lokt felle reactie uit. Niet in het minst bij heel wat mannen die zich geviseerd voelen.

Bonzo McGrue (CC by-nc-sa 2.0)

 

De hashtag #MenAreTrash kwam er wanneer de 22-jarige Karabo Mokoena dood teruggevonden werd. Op 28 april werd ze vermist opgegeven door haar familie. Ze gebruikten twitter om haar terug te vinden.

Een paar uur nadat Karabo Mokoena’s verbrande lichaam terug werd gevonden en haar vriend als waarschijnlijke dader werd aangeduid, stond twitter vol met getuigenissen van Zuid-Afrikaanse vrouwen die ook mishandeld, verkracht of aangerand zijn onder #MenAreTrash (#MannenZijnAfval).

#WomenAreTrash

De hashtag werd snel populair op twitter, maar vrouwen krijgen wel veel tegenwind. Mannen voelen zich beledigd en vechten terug op twitter. Sommigen gebruiken zelfs #WomenAreTrash (#VrouwenZijnAfval). Hierdoor dreigt de roep om het recht op veiligheid voor vrouwen meteen verloren te gaan.

 De twee hashtags werden eerder al in 2016 gebruikt in Zuid-Afrika tijdens de Internationale Dag van het Vrouwelijke Kind (11 oktober) dat toen kindhuwelijken aankaartte. Sadie Torquato heeft toen #MenAreTrash voor de eerste keer gebruikt. Ze wou aantonen dat mannen die niet voor vrouwenrechten opkomen, ook al mishandelen ze vrouwen niet, ook “Trash” zijn, vertelt ze aan BBC. Met als resultaat dat vele mannen terug reageerden met #WomenAreTrash.

Toch zijn er ook mannen die de hashtag wel begrijpen en de situatie proberen te kalmeren.

Op sociale media verschijnen er ook veel reacties van mannen die zich afvragen wat Karabo Mokoena, het slachtoffer, gedaan heeft om vermoord te worden. Wat bewijst hoe diep de vrouwonvriendelijkheid in de Zuid-Afrikaanse cultuur ingebed is. 

Het meeste partnergeweld

Zuid-Afrika is bekend als een van de grootste hotspots voor verkrachting. Een op de vier vrouwen wordt fysiek mishandeld door haar partner. Elke zes uur wordt een vrouw door haar partner vermoord, zo zegt City Press

Volgens IOL heeft Zuid-Afrika het hoogste aantal sterfgevallen van vrouwen door partnergeweld. 40 procent van de zwangere vrouwen ondervindt een vorm van geweld van hun partner, waaronder vijftien procent van hen slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Dit is niet de eerste keer dat vrouwen voor zichzelf opkomen en meer aandacht vragen voor mishandeling, ongelijkheid en verkrachtingen. In 2015 heeft een gelijkaardige zaak in Argentinië een groter protest uitgelokt. Vrouwen doorheen het hele Latijns-Amerikaanse continent kwamen op straat om te strijden voor hun rechten. In mei van dat jaar werd een veertienjarig zwanger meisje door haar vriend doodgeslagen. Het publiek was zo geschokt dat ze onder #NiUnaMenos (#NietEenMinder) protesteerden. Lees hier het hele verhaal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.