Meteen sigaret na opstaan verhoogt kans op longkanker

Hoe vroeger je meteen na het ontwaken een sigaret opsteekt, hoe groter de kans op longkanker.

  • CC Filippo Rachiele Hoe vroeger je meteen na het ontwaken een sigaret opsteekt, hoe groter de kans op longkanker. CC Filippo Rachiele

Klassieke factoren die nicotineverslaving en longkanker in de hand werken zijn het aantal sigaretten dat je per dag rookt, de duur van het roken en de cumulatieve blootstelling aan nicotine (aantal sigaretten vermenigvuldigd met de duur, uitgedrukt in “pakjaren”). Nu komt er een factor bij: de tijd tot de eerste sigaret (TTFC in het Engels).

Amerikaanse onderzoekers analyseerden de gegevens van 3249 rokers, onder wie 1812 longkankerpatiënten. Aan rokers was onder meer gevraagd hoe snel ze na het ontwaken hun eerste sigaret rookten. De antwoorden werden in vier categorieën ondergebracht: minder dan 5 minuten, 6 tot 30 minuten, 31 tot 60 minuten en meer dan 60 minuten.
Wie meer dan een uur wachtte met het opsteken van de eerste sigaret, liep aanzienlijk minder kans om longkanker te krijgen. Dat link tussen TTFC en het risico op longkanker is zelfs sterker bij lichte rokers.

De studie verscheen zopas in het Amerikaanse Journal of the National Cancer Institute.

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de tabaksepidemie een van de grootste bedreigingen voor de openbare gezondheid ooit. Er sterven elk jaar sterven bijna zes miljoen door, ruim 5 miljoen als gevolg van het tabaksgebruik zelf, meer dan 600.000 door als niet-roker aan tabaksrook te zijn blootgesteld.

Wereldwijd rookt meer dan een miljard mensen. De meeste leven in lage- en middeninkomenlanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.