Methaanuitstoot bij gaswinning in VS meer dan verdubbeld

De methaanuitstoot als gevolg van gaswinning door de Amerikaanse overheid is sinds 2008 met 135 procent gegroeid. Dat concludeert het Center for American Progress (CAP) op grond van cijfers van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

  • Gene Spesard (CC BY 2.0) De grootste uitstoot wordt veroorzaakt door lekkage bij verwerking en tijdens de opslag en het transport. Gene Spesard (CC BY 2.0)

Methaan is een krachtig broeikasgas dat vrijkomt bij het affakkelen en ontluchten van gas. De grootste uitstoot wordt echter veroorzaakt door lekkage bij de verdere verwerking en tijdens de opslag en het transport, stelt het CAP.

Gevaarlijk

‘De industrie zou gebruik moeten maken van technologie die al voorhanden is om de methaanlekkage te verminderen.’

‘Niet alleen gaat er voor tientallen miljoenen dollars aan gas verloren, er komt ook een gevaarlijke hoeveelheid methaan in de lucht’, zegt Matt Lee-Ashley, directeur van het Public Lands Project bij het CAP. Methaanuitstoot is een bijzonder krachtig broeikasgas. ‘De industrie zou gebruik moeten maken van technologie die al voorhanden is om de methaanlekkage te verminderen.’ Hij pleit ook voor het betalen van royalty’s over gas dat verloren gaat.

De Amerikaanse overheid werkt momenteel aan nieuwe richtlijnen om de methaanuitstoot door gaswinning te beperken. ‘Dat is dringend nodig’, zegt Chase Huntley, directeur Overheidsrelaties bij de Wilderness Society, een natuurbeschermingsorganisatie. De overheid moet volgens hem garanderen dat bij gaswinning door de staat ‘zo weinig mogelijk van de nationale energie verloren gaat.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.