Mexico prikt terug en dreigt geen maïs meer te kopen uit VS

In Mexico rijpt het idee om geen maïs meer in te voeren uit de VS als antwoord op de vijandige houding van de regering-Trump. Dat ligt gevoelig in de VS, want Mexico is veruit de grootste afnemer van Amerikaanse maïs.

  • Doug  Greenberg CC BY-NC-ND 2.0 Doug Greenberg CC BY-NC-ND 2.0

Mexico is koortsachtig op zoek naar naar antwoorden op de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die dreigt met stevige taksen op de import van Mexicaanse producten.

De Mexicaanse senator Armando Rios Piter stelt als antwoord voor om geen maïs meer in te voeren uit de Verenigde Staten. Als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken wil Piter daartoe deze week nog een wetsvoorstel indienen. Hij stelt voor om voortaan maïs te importeren uit Brazilië of Argentinië.

Made in Mexico

Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, raakt Mexico de VS op een gevoelige plek. Mexico is momenteel veruit de grootste importeur van Amerikaanse maïs, goed voor een kwart van de Amerikaanse export. Een boycot zou hard kunnen aankomen in traditionele landbouwstaten als Iowa.

Mexico raakt de VS op een gevoelige plek, het land is de grootste importeur van Amerikaanse maïs. Een boycot zou hard aankomen.

Ook gewone Mexicanen zoeken naar antwoorden op de dreigende handelsoorlog met de VS.

Zo is een digitaal platform opgericht dat de binnenlandse consumptie in Mexico moet aanzwengelen en Mexicaanse producten sneller bij de Mexicaanse koper moet brengen.

Tegelijk met dit soort initiatieven zie je overal oproepen om producten van Amerikaanse multinationals zoals Coca-Cola en Walmart te boycotten.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto herlanceerde vorige week de campagne Hecho en México, ‘gemaakt in Mexico’, een campagne die in 2009 was gelanceerd door de vorige regering.

Nieuwe Nafta

Trump wil opnieuw onderhandelen over Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico, dat sinds 1994 van kracht is.

Dat Mexico in 2015 voor 2,4 miljard dollar aan maïs uit de VS kocht, is het gevolg van dat vrijhandelsverdrag.

De Amerikaanse president dreigt ermee stevige importtaksen te heffen op Mexicaanse producten.

Met die opbrengsten wil hij de bouw financieren van de 3200 kilometer lange muur tussen de VS en Mexico, die de illegale migratie zou moeten stoppen.

Ironisch genoeg is de grote afname van Amerikaanse maïs in Mexico vooral het gevolg van dat vrijhandelsverdrag.

In 2015 kocht Mexico voor 2,4 miljard dollar aan maïs uit de VS, heel wat meer dan de 391 miljoen dollar in 1995, het jaar nadat Nafta van kracht ging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.