Migranten in België sturen jaarlijks 2 tot 5 miljard euro naar huis

Belgische migranten sturen elk jaar zo’n 2 tot 5 miljard euro naar familie en kennissen in hun land van herkomst, blijkt uit onderzoek van 11.11.11 en de KULeuven. Vaak zijn ze zich niet bewust dat ze daarvoor veel te hoge transferkosten betalen.

Foto: AMISOM Public Information (CC0 1.0)

Een Somalische geldwisselaar inspecteert een bankbiljet in de hoofdstad Mogadishu. In de hoorn van Afrika zijn miljoenen mensen afhankelijk van het geld dat ze opgestuurd krijgen van familieleden uit het buitenland.

Veel migranten sturen familie of kennissen in hun land van herkomst geld toe. Die zogenaamde ‘remittances’ lopen wereldwijd op tot enorme bedragen: zo’n 429 miljard euro per jaar. Dat is drie keer het bedrag dat rijke landen besteden aan ontwikkelingshulp.

De Nationale Bank schat dat er vanuit België zo’n 508 miljoen euro naar huis wordt gestuurd, de Wereldbank houdt het op 1,5 miljard. Maar in werkelijkheid ligt dat bedrag nog hoger, blijkt uit het onderzoek van 11.11.11 in samenwerking met het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KULeuven: 2 tot 5 miljard euro.

Hoge kosten

Uit het onderzoek blijkt ook dat er vaak hoge transferkosten worden aangerekend, zeker als er relatief kleine bedragen worden overgemaakt. Afhankelijk van het doelland kunnen die oplopen tot meer dan 15%.

Nochtans blijkt uit alle studies dat de transfers een belangrijke rol spelen in het drukken van de armoedecijfers. De Verenigde Naties pleiten dan ook voor een wereldwijde verlaging van de kosten naar 3%.

Daar zijn we in België nog lang niet, mede door de monopolieposities van de grote transferbedrijven en door een gebrek aan transparantie in de markt. 11.11.11 pleit er dan ook voor om de geldstroom beter in kaart te brengen.

Vergelijken

Op korte termijn moet ook werk gemaakt worden van lagere transferkosten, zegt de organisatie. Het gaat immers om aanzienlijke bedragen: zelfs bij een lage kost van 5% op de laagste schatting van 2 miljard gaat het over minimum 100 miljoen euro per jaar: geld dat de families in de thuislanden mislopen.

De organisatie stelt een vergelijkingssite voor, zodat migranten vrij kunnen kiezen en de prijs kunnen drukken. In Italië zorgde zo’n vergelijkingssite na introductie voor een halvering van de kosten.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

CC Mustafa Khayat (CC BY-ND 2.0)
Woensdag werd in New York een stand van zaken opgemaakt van het werk aan mondiale verdragen over vluchtelingen en migratie.
CC Lauren Irons (CC NY 2.0)
De VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad) stelt in haar rapport van 2017 dat het veralgemeende besparingsbeleid in de wereld verantwoordelijk is voor blijvende economische bloedarmoede
© Brecht Goris
Gaan we alles recycleren, tot we een perfecte kringloop hebben, maar nog wel steeds evenveel plastic flesjes, vraagt MO*columnist Jan Mertens zich af.
Deze week stelt Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu, zijn boek ‘Op eigen kracht’ voor in de Gentse herberg Macharius.