Milieuagentschap VS wil ook op watervervuiling strenger toezien

Een nieuwe richtlijn van het Amerikaanse milieuagentschap EPA om watervervuilers strenger aan te  pakken, stuit op hevige weerstand in de Verenigde Staten. Het EPA liet in de afgelopen jaren honderden gevallen van watervervuiling onbestraft omdat niet duidelijk was hoe ver haar autoriteit reikte.
 

  • © U.S. Coast Guard Petty Officer Second Class Lauren Jorgensen Staalname bij een olievervuiling op Morrow Lake, Michigan. © U.S. Coast Guard Petty Officer Second Class Lauren Jorgensen

De American Farm Bureau Federation (AFBF), een boerenorganisatie, is op internet een campagne begonnen tegen een nieuwe richtlijn die het EPA in april in samenspraak met het geniekorps van het Amerikaanse leger opstelde. De AFBF stelt dat die richtlijn boeren dicteert hoe zij hun land moeten gebruiken, omdat hij ook betrekking zou hebben op smalle stroompjes, poelen en vijvers die ontstaan na hevige neerslag. “In termen van macht over landgebruik lijkt deze richtlijn op de grootste federale landroof die we tot nu toe hebben gezien”, zegt Bob Stallman, voorzitter van de AFBF.

In de richtlijn wordt expliciet gesproken over aftakkingen van rivieren, uiterwaarden en moerasgebieden. Gina McCarthy, hoofd van het EPA, zegt dat onduidelijkheden zo snel mogelijk uit weg geruimd moeten worden. “Er wacht ons belangrijk werk. Dat moet niet gehinderd worden door rare beschuldigingen dat we van plan zijn ons te bemoeien met droge grond, voorraadvijvers of modderpoelen met regenwater.”

Juridische strijd

Het Environmental Protection Agency (EPA) belandde de afgelopen jaren geregeld in een juridische strijd over welke wateren onder haar verantwoordelijkheid vallen. Pogingen in het Congres om meer duidelijkheid te krijgen over de bevoegdheden van het agentschap liepen op niets uit. Ook twee uitspraken van het Hooggerechtshof brachten geen uitkomst.

De Clean Water Act uit 1972 geeft het EPA het recht “de wateren van de Verenigde Staten” te beschermen tegen gevaarlijke of illegale vervuiling. Die omschrijving is echter al onderwerp van controverse vanaf het moment dat de wet in werking trad. Overeenstemming is er doorgaans dat de wet betrekking heeft op enkele van de grote rivieren in het land. Minder duidelijkheid is er over beken en sloten die soms droogvallen en aangrenzende moerassen.

Olielozing

Onderscheid maken tussen verschillende wateren is volgens Jon Devine van de Natural Resources Defense Council “erg frustrerend omdat wateren altijd op een bepaald niveau met elkaar in verbinding staan.” De onduidelijkheden hebben ertoe geleid dat het EPA soms duizenden dollars heeft moeten uitgeven aan studies om aan te tonen dat bepaalde vervuilde wateren verbonden zijn met grotere rivieren of meren die onder haar bescherming vallen.

In 2007 loosde een oliebedrijf grote hoeveelheden ruwe olie in Edwards Creek in Titus County (Texas). Het EPA schreef geen boete uit en zag ook af van elke andere vorm van juridische actie, omdat de kans te groot was dat dergelijke acties bij de rechter stuk zouden lopen. Ook het dumpen van mest door een agrarisch bedrijf in rivieren die het meer Blackshear in Georgia, een recreatiegebied, voeden, bleef om die reden onbestraft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.