“Modepolitie” bepaalt Noord-Koreaanse klederdracht

Noord-Koreaanse burgers horen bij hun kledingkeuze een reeks ongeschreven regels in acht te nemen. Een groep jonge communisten uit de jeugdvleugel van de socialistische partij controleert of de Noord-Koreanen zich wel aan de toegelaten stijlen houden.

  • © Michael Milne (CC BY 2.0) Noord-Koreaanse vrouwen poseren in traditionele klederdracht © Michael Milne (CC BY 2.0)

Song Eun-byul kocht zwarte laarzen met hoge hakken en een ritssluiting aan de zijkant. ‘Ze waren mooi en nieuw en iedereen was nieuwsgierig’, vertelde ze in The Guardian. De laarzen bleken echter iets té exotisch te zijn, want kort na aankoop werd Song ervoor berispt door de “modepolitie”. Song vluchtte zes maanden geleden naar China.

De socialistische partij lijkt vastberaden een poging te ondernemen om de stijlkeuzes van de Noord-Koreaanse burgers alsnog te controleren ondanks de groeiende handel met China en de toename van buitenlandse invloeden. ‘Als je van buitenlandse dingen houdt, dan heb je je eigen land niet meer lief’, legt Song uit. ‘Dit proberen ze te vermijden door alles te controleren.’

‘Hoe iemand omgaat met zijn lichaam, wat hij of zij wil aandoen en hoe hij of zij in het openbaar verschijnt, lijkt geen individuele keuze te zijn in Noord-Korea, maar een zaak van staatsregulering’, vertelt Suk-young Kim, expert in Noord-Koreaanse cultuur aan de Universiteit van Californië, in The Guardian.

Alleen rechte broeken en rokken tot over de knie

Grote leider Kim Jong-un lijkt een gematigdere koers te varen dan zijn vader en voorganger Kim Jong-il. Vrouwen mogen onder zijn bewind een broek dragen, schoenen met plateauzolen en oorbellen. Voordien waren broeken voor vrouwen enkel toegestaan als uniform in bedrijven of op de velden.

‘Vrouwen mogen vandaag een broek dragen in de stad, maar enkel een die niet nauw aansluit’, vertelt Song. ‘Vroeger moest ik een rok of een traditionele Koreaanse jurk dragen wanneer ik buitenkwam.’

Toch kunnen de Noord-Koreanen nog steeds niet vrij kiezen wat ze aandoen. Kledij met felle patronen is uit den boze en rokken moeten tot onder de knie komen. Blauwe jeans zijn verboden voor iedereen en ook zonnehoedjes worden afgekeurd. Het regime tolereert bovendien geen kleding met Romeinse lettertekens op.  Kleren mogen er immers niet te “buitenlands” uitzien.

Jeon Geum Ju werd bijvoorbeeld gearresteerd toen ze een muts met “New York” erop droeg. Ze werd uitgescholden voor uitschot en pas vrijgelaten toen haar moeder de politie een twintigtal pakjes sigaretten toeschoof als omkoperij.

Socialistische kapsels en ongeschreven wetten

Het regime hanteerde lange tijd ook strikte regels voor kapsels. In 2005 zond de staatstelevisie zelfs een serie uit met de titel Let’s Cut Our Hair in Accordance with Socialist Lifestyle. Mannen met lang haar werden voorgesteld als onhygiënische, antisocialistische dwazen en ‘blinde volgers van de bourgeois levensstijl’. Niet langer dan vijf centimeter was de regel, hoewel oudere mannen hun haar wat langer mochten laten groeien om kale plekken te verstoppen. De campagne beweerde dat lang haar de hersenactiviteit hindert door zuurstof weg te nemen van de zenuwen.

Ook vrouwen mochten hun haar niet te lang of te kort dragen en werden verwacht het netjes op te steken zonder te veel volume volgens Han Myong-hee, een Noord-Koreaanse die eveneens naar China vluchtte. Toen Kim Jong-Un de vrouwelijke Moranbong Band op televisie liet verschijnen, schrok Han dan ook zowel van hun minirokjes als van het korte haar van enkele bandleden. ‘Normaal moet je volgen wat op tv verschijnt, maar ik weet niet of kort haar ok is nu. Ik vraag me af of het mogelijk is.’

Weten wat wel en niet getolereerd wordt, is bijzonder moeilijk in Noord-Korea. Het gaat immers niet om neergeschreven wetten. Volgens Han beslissen zij die de regels handhaven ook wat de regels precies zijn. ‘Wat berispt wordt in Ryanggang provincie wordt misschien niet veroordeeld in Hamgyong.’

Modetrends en verzet via kledij

Ondanks het streng toekijkende oog van big brother ontwikkelen zich de jongste jaren wel heel wat modetrends in Noord-Korea zegt Song. Zo is Chinese cosmetica populair en laten vrouwen enkel een permanent zetten in de lagere gedeeltes van hun haar.

De restricties creëren volgens Song juist een zekere aantrekkingskracht voor stijlen die op het randje van de aanvaardbaarheid balanceren. ‘Wanneer de overheid je vertelt dat je een rechte broek moet dragen, vinden mensen strakke broeken net mooi.’ Aan jonge meisjes in strakke broek geeft ze echter wel het advies om door de steegjes te wandelen in plaats van langs de grote wegen waar leden van de socialistische jeugdvleugel patrouilleren.

Niet enkel in Noord-Korea

Noord-Korea is niet het enige land waar bepaalde kledingvoorschriften gelden. In Bhutan is het volgens de BBC bijvoorbeeld verplicht voor mannen om de gho te dragen, een soort wikkel op knielengte, en voor vrouwen de kira, een jurk tot op de enkels. In 1989 werd het dragen van de nationale kledij bij wet verplicht en kon de politie boetes opleggen aan wie dit niet deed in het openbaar. Vandaag is de wet versoepeld en beginnen steeds meer jongeren westerse kleren te dragen in de steden. De nationale kledij is echter nog steeds verplicht voor iedereen die een openbaar ambt uitvoert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.